Cezhraničné projekty na severovýchode Slovenska žnú úspech: Eurofondy menia cesty aj kultúrne pamiatky

Ak má Slovensko problém čerpať peniaze z eurofondov, v prípade cezhraničných projektov to neplatí. Za peniaze z programov INTERREG v obciach na severovýchode našej krajiny budujú a opravujú cesty, či zachraňujú kultúrne pamiatky.

Slovensko-poľská cezhraničná spolupráca v obci Nižná Polianka pomáha zachovávať aj kultúrne dedičstvo.


Pomáhajú chrániť pamiatky

Obec spolupracuje s partnerským mestom Sekowa už 20 rokov. Keď potrebovala poľská strana zabezpečiť osvetlenie drevených kostolíkov zapísaných v UNESCO, narazil starosta v kronike na starú fotku.

"Zistili sme, že aj my v obci sme mali kostolík, ktorý mal spojenú históriu s poľskou stranou, tak následne sme sa rozhodli, že zrekonštruujeme, alebo urobíme maketu toho dreveného kostolíka priamo v obci," uviedol starosta obce Nižná polianka Ján Cundra.


Čerpanie ide mimoriadne dobre

O tom, že spolupráca funguje svedčí aj množstvo tabúľ s informáciami o rôznych projektoch na stene obecného úradu. Za európske úspešne obnovili aj cintorín z I. sv. vojny. Na rozdiel od iných eurofondov ide čerpanie peňazí na cezhraničnú spoluprácu Slovensku mimoriadne dobre.

"Za viac ako 600 miliónov eur sa urobilo 580 projektov a napríklad v Slovensko-poľskom programe sa vyčerpalo 99% všetkých finančných prostriedkov," tvrdí minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši.

Menej prísna kontrola

Súčasné programové obdobie je vo svojej polovici. Schválených je už 80% projektov s Českom a 67% s Poliakmi. Minister Richard Ráši za tým vidí zjednodušenie zákona o verejnom obstarávaní aj menej prísnu kontrolu projektov.

"Zjednodušila sa administratíva a čo je veľmi dôležité, viac ako 2 miliardy sme dali do územia a územie, región si sám povie, ktorý projekt chce," hovorí Raši. Témou rokovaní s poľskými partnermi v týchto dňoch je aj vznik centier zdieľaných služieb. Na Slovensku by ich malo v najmenej rozvinutých okresoch vzniknúť 22.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok