Premnožené osy a sršne nám komplikujú život. Toto pri uštipnutí nikdy nerobte, môže vám hroziť nákaza

17.8.2024 12:22

Ich uštipnutie bolí a každý sa im snaží vyhnúť. Život bez nich by však na Zemi vyzeral inak. Reč je o sršňoch a osách, ktoré sú toto leto mimoriadne premnožené a agresívne.

Tento rok je z pohľadu ôs a sršňov výnimočný. Jar sa začala skoro a skôr sa prebudili aj osy a sršne, ktoré začali pracovať na svojich hniezdach. Ich kolónie dosahujú veľkosť stovky až tisícky jedincov.

Kolónie dosahujú veľkosť stovky

"Práve v tom septembri a auguste je hniezdo najväčšie, je tam najväčší prísun potravy a najväčší objem na to hniezdo samotné. Vtedy sú tie osy najviac nervózne," uviedol entomológ Adrián Purkart.

Ak vás otravuje osa, odborník neodporúča oháňať sa. Lieta okolo nás kvôli smädu a nie s cieľom útočiť. Likvidáciu hniezd odporúča prenechať odborníkom.


Amatérsky zásah môže skončiť fatálne

"Počas zimy môžeme to hniezdo odstrániť, môžeme ho odrezať, ale osobne by som to neodporúčal robiť laikom počas tohto obdobia keď sú hniezda veľké, sršne a osy nervózne vďaka tomu teplu pretože takýto amatérsky zásah môže skončiť ozaj zle," uviedol Purkart.

Takto si môžeme zaviesť infekciu

Ak sa vám predsa len podarí získať jedno či viac žihadiel, v prvom rade treba miesto vpichu vyčistiť a uistiť sa že tam neostal zvyšok. Miesto si neškrabať, aby sme si nezaniesli infekciu.

"Ocot alebo octanová masť by mohla byť, ale samozrejme treba dávať pozor, lebo zažil som už aj pacienta, ktorý si dal aj ocot a octanovú masť niekoľkokrát do dňa - to už bolo príliš veľa octu a samozrejme to zhoršilo celý stav," tvrdí lekár urgentného príjmu Július Hodosy.

Hrozí nákaza ochorením

Obzvlášť pozor si treba dať pri inváznych druhoch, kedy hrozí nákaza infekčným ochorením. Na urgentnom príjme počas leta evidujú zvýšený výskyt poštípaní bodavým hmyzom. "Evidujeme závažnejšie následky typu zväčšovania sa pupencov a neprechádzanie po niekoľkých dňoch," uviedol Hodosy.

Pomáhajú udržať stabilitu

Lekársku pomoc je potrebné vyhľadať, ak nás osa uštipne do jazyka, krku a ťažko sa nám dýcha. Na osy a sršne sa však netreba pozerať len ako na strašiakov, ale aj ako na živočíchy, ktoré pomáhajú udržať stabilitu v prírode.

"Jedno sršnie hniezdo dokáže za rok zožrať 10-12 kg hmyzu a pokiaľ by sme tie osy a sršne odstránili, tak práve hmyz by sa premnožil a mohol by nám spôsobovať nejaké ďalšie patálie," dodal Purkart.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok