Harrisová predniesla svoj ekonomický program. Tvrdí, že Trumpove dane zničia Američanov

17.8.2024 07:10

Viceprezidentka a demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová prezentovala rozsiahly súbor ekonomických návrhov, ktorých cieľom je znížiť dane a náklady na potraviny, bývanie a ďalšie základné potreby pre väčšinu Američanov.

Harrisová
Foto: TASR/AP

Ekonomika príležitostí

Počas prejavu, ktorý predniesla v štáte Severná Karolína, Harrisová povedala, že "jej určujúcim cieľom v prezidentskom úrade bude budovanie strednej triedy".

Načrtla spôsob, ako chce zakázať zdražovanie potravín ich výrobcami a obchodníkmi s nimi, aj ako chce stavať dostupnejšie bývanie v rámci "ekonomiky príležitostí", ktorú plánuje presadzovať v prípade, že vyhrá prezidentské voľby.

Vo svojom prvom väčšom prejave zameranom na ekonomiku Harrisová ako demokratická kandidátka sľúbila, že zavedie nový daňový bonus vo výške až do 6-tisíc dolárov na dieťa do 1 roku, zníži dane pre rodiny s deťmi a zníži náklady na lieky na predpis.        

Viceprezidentka tiež vyzvala na výstavbu 3 miliónov nových bytov v priebehu štyroch rokov. Chce presadiť daňový stimul pre staviteľov štartovacích bytov a príspevok 25-tisíc dolárov pre tých, ktorí si kupujú svoju prvú nehnuteľnosť na bývanie.

Kontrast s oponentom

Harrisová, ktorá prisľúbila odhaliť ďalšie podrobnosti svojich ekonomických plánov počas nasledujúcich týždňov, sa snaží o kontrast so svojím oponentom, republikánskym kandidátom Donaldom Trumpom v oblasti ekonomických hodnôt, konkrétne ciel a daní.

Bývalý prezident navrhol nové celoplošné clá na dovoz, čo Harrisová odmieta. "Chce zaviesť to, čo je v skutočnosti národná daň z predaja každodenných produktov a základných potrieb, ktoré dovážame z iných krajín," povedala Harrisová. "To Američanov zničí," dodala.

"Bude to znamenať vyššie ceny denných potrieb takmer každého z vás: Trumpova daň z benzínu. Trumpova daň z jedla. Trumpova daň z oblečenia. Trumpova daň z voľnopredajných liekov," vyhlásila Harrisová.        

Trumpovi ekonomickí poradcovia Kevin Hassett a Stephen Moore novinárom povedali, že Harrisovej návrhy zvýšia infláciu a poškodia ekonomiku. Návrh ponúknuť až 25.000 dolárov "prvovlastníkom nehnuteľností" by podľa nich nepriniesol nič iné ako celkové zvýšenie cien nehnuteľností.

Pozrite si reportáž zo 6. augusta o tom, ako si Kamala Harrisová vybrala viceprezidenta:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok