Prokurátor Šúrek prehovoril. Chce sa brániť a je odhodlaný očistiť svoje meno

16.8.2024 18:36

Elitný prokurátor prehovoril. Michal Šúrek, ktorého postavili mimo službu, opísal ako postupoval pri dozorovaní citlivých prípadov. Obvinenie od inšpekcie, že procesne pochybil, považuje za nezmysel a je odhodlaný očistiť svoje meno.

Prokurátor, ktorý dostal pred súd svojho šéfa Dušana Kováčika alebo sledovaný prípad Očistec. Michal Šúrek teraz sedí doma. Generálny prokurátor Maroš Žilinka mu pozastavil výkon funkcie pre stíhanie inšpekciou. 

"Skutok, ktorý sa mi kladie za vinu, nenapĺňa ani subjektívnu, ani objektívnu stránku daného trestného činu," povedal prokurátor Michal Šúrek.

Šúrek obvinenie považuje za vykonštruované. Spolu vyšetrovateľmi okolo Jána Čurillu mal evidovať výsluchy kajúcnikov, ktorí hovorili o korupcii na najvyšších miestach, v inom - takzvanom technickom spise, ktorý možno zjednodušene popísať ako zásobník výpovedí. Prokurátor takýto postup považuje za bežnú prax, ktorá pomohla aj v iných trestných konaniach. 

"Napríklad, keď máte človeka stíhaného za vraždu a zistíte, že daná osoba by mala figurovať aj pri iných trestných činoch, tak je absolútne nelogické a dokonca v rozpore s trestným poriadkom, aby ste začali vyšetrovať všetku jeho trestnú činnosť a za týmto účelom sa vytvorí ďalší spis, kde sa objasňujú ďalšie skutky," dodal.

"Ja som pri tejto diskusii, samozrejme, sčasti zaujatý. Týka sa to konaní, ktoré viedli títo policajti a tento prokurátor proti mne a sa manipulovali dôkazy na obviňovanie osôb," uviedol pre ta3 podpredseda parlamentu Tibor Gašpar.

"Generálny prokurátor rozhodol tak, ako vždy doposiaľ, keď bolo proti prokurátorovi vedené trestné stíhanie pre úmyselný trestný čin," vysvetlila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Zuzana Drobová.

O údajnom procesnom pochybení sa v rozhovore Mimi Šramovej známej z internetových videí rozrozprával aj Dušan Kováčik, ktorý je v týchto dňoch po prerušení trestu na slobode. 

Nevzdáva sa

"Mňa zaráža, že to nebolo vykvalifikované ako zločinecká skupina, ale iba ako zneužitie právomoci. Ja pevne verím, že ešte príde k prekvalifikácii a pevne verím, že budú tam ďalší a ďalší ľudia," vyjadril sa Kováčik.

Prokurátor Šúrek sa proti postupu inšpekcie chce brániť. Podáva sťažnosť, jej obsah prezradí neskôr. Svojho povolania sa vzdať nechce. 

"Po tom, čo očistím svoje meno, by som chcel znova nastúpiť na prokuratúru, lebo verím, že mám ešte čo tomuto štátu odovzdať," dodal Šúrek. 

Elitný prokurátor dozoroval aj po zrušení ÚŠP a preradení na referát väzenstva viaceré kauzy. Dozoroval aj známy "Očistec" o údajnom zneužívaní polície v prospech strany Smer. 

Prípad po Michalovi Šúrekovi prevzal jeho kolega Bohdan Čeľovský, ktorý sa však cíti zaujatý. Podľa informácií z prokuratúry však tejto námietke jeho nadriadený nevyhovel, preto mu prípad ostáva. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok