Košické železnice čaká modernizácia. Vznikne nové stredisko technicko-hygienickej údržby vlakov

16.8.2024 12:34 , Aktualizované: 16.8.2024 19:12

Údržba a čistenie vlakov v Košiciach funguje už viac ako pol storočie rovnako. Železničná spoločnosť Slovensko preto plánuje vybudovať v metropole východu moderné stredisko technicko-hygienickej údržby.

V horúčavách aj treskúcich mrazoch tieto ženy upratujú vlaky. Pani Iveta sa už 27 rokov stará o čistotu kupé po cestujúcich neďaleko košickej železničnej stanice. 

Väčšina vlakov počas dňa jazdí. Ich údržba preto začína až večer a pokračuje do noci. Všetko sa to deje 20 metrov od bytových domov. 

Riaditeľ úseku prevádzky a člen predstavenstva ZSSK Karol Henzély uviedol: "Obyvatelia sa oprávnene sťažujú na hluk, na nečistoty." 

Po vyše 50 rokoch sa železnice rozhodli, že údržbu vlakov presunú. Na mieste, kde dnes stojí rušňové depo má do troch rokov vyrásť moderné stredisko technicko-hygienickej údržby.

"Trebars príde nejaký expres z Bratislavy, príde sme do priestoru dnešného rušňového depa, tu sa vyčistí, urobí sa nejaká tá kontrola, vlak sa pripraví na jazdu a už výjde pripravený na stanicu," opísal riaditeľ úseku prevádzky a člen predstavenstva ZSSK Karol Henzély.

Lepšie pracovné podmienky

Na údržbu budú potrebovať menej času. V krytých halách sa zamestnancom bude pracovať oveľa lepšie. 

"Investičné náklady projektu vo výške približne 180 miliónov eur predpokladame financovať z operačného programu Slovensko a taktiež spolufinancovaním zo zdrojov ZSSK," vysvetlil hovorca ZSSK Dominik Drevický.

Projekt je vo finálnej fáze a čoskoro plánujú vyhlásiť súťaž na zhotoviteľa. Výstavba však sčasti zasahuje aj do územia, kde je nelegálna osada. 

"V minulosti sme komunikovali s mestom Košice, aj sme s nimi pripravení spolupracovať, pokiaľ to bude potrebné," povedal riaditeľ úseku prevádzky a člen predstavenstva ZSSK Karol Henzély.

"Neregistrujeme žiadnu oficiálnu požiadavku na vypratanie tejto osady. Ani nechytáme žiadnu rýchlu a nepremyslenú likvidáciu takejto osady," reagoval hovorca mesta Košice Dušan Tokarčík.

Nové strediská už železničná spoločnosť vybudovala v Humennom, Nových Zámkoch a Zvolene. Okrem Košíc plánujú výstavbu aj v Žiline. Bez strediska údržby tak zostane iba Hlavné mesto.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok