Lukáš Machala prezradil, kedy sa diváci dočkajú plnohodnotnej novej STVR. Tak skoro to nebude

16.8.2024 10:57

Slováci majú od júla tohto roka novú verejnoprávnu televíziu a rozhlas. STVR sa však od svojho predchodcu RTVS príliš nelíši. Chýbajúca grafika a logo by sa mali podľa Lukáša Machalu objaviť až koncom roka.

machala a šimkovičová
Foto: TASR/Pavol Zachar

Zákon o novej podobe verejnoprávnej slovenskej televízie a rozhlasu je účinný od 1. júla 2024. Medzi súčasnou STVR a bývalou RTVS je však badateľných rozdielov zatiaľ len málo.

Nedávno slovenské sociálne siete pobavila „zmena“ loga správ STVR, ktoré sa od toho pôvodného odlišuje len zafarbením písmen RTVS načerveno. Zvyšok loga ostal identický.

Ide však len o dočasné zmeny. Ministerstvo kultúry SR už zadalo návrh nového loga a dá sa predpokladať, že rebrandingom postupne prejdú všetky súčasti STVR.

Najskôr v októbri

Zmenu by sme ale nemali očakávať tak skoro. Vyplýva to z vyjadrení generálneho tajomníka služobného úrodu ministerstva kultúry Lukáša Machalu, ktorý je zároveň členom rady STVR.

„Ak mám byť realista, tak koncom roka. Ak mám byť optimista, možno v októbri. Som skôr realista,” povedal v rozhovore pre portál Ereport.

Dodal, že všetky vizuálne zmeny či nastavenie vysielacej štruktúry budú môcť diváci pozorovať najskôr na konci tohto roka.

Prestriedali aj vedenie

Okrem zmien v grafike nastali v Slovenskej televízii a rozhlase aj mnohé personálne zmeny. Ako sme informovali, z funkcie riaditeľky spravodajstva odišla po vzájomnej dohode Anna Sámelová, ktorá kvôli neplatenému voľnu a stáži v zahraničí nevykonávala túto funkciu osobne od začiatku roka. Mária Hlucháňová, ktorá sekciu dočasne viedla od januára, zostala na svojom poste.

„Od môjho príchodu do STVR som mal s pani Hlucháňovou korektnú a profesionálnu spoluprácu. Mala preto moju plnú podporu aj naďalej,“ uviedol zástupca generálneho riaditeľa STVR Igor Slanina.

Zmenil sa aj intendant programovej služby :24. Od 5. augusta 2024 ju vedie Peter Nittnaus. Ten pracoval v sekcii spravodajstva od roku 2018 a na tomto poste nahradil Juraja Helbicha.

Nové vedenie má aj Media STVR, dcérska spoločnosť STVR, kde funkciu riaditeľky prevzala Anetta Krátka, pôsobiaca v spoločnosti od roku 2010. Nahradila tak Miriam Kittler.

Slanina k zmenám dodal: „Od svojho nástupu do Slovenskej televízie a rozhlasu som deklaroval, že chcem byť vo vedení inštitúcie obklopený profesionálmi, ktorým ľudsky aj pracovne dôverujem. Veril som, že noví vedúci sekcií sa svojich úloh zhostia zodpovedne."

Tieto zmeny nadväzovali na predchádzajúce personálne výmeny z júla, keď Pavol Gašpar nahradil Jána Žgravčáka na poste šéfa sekcie športu a Zuzanu Ťapákovú vo vedení sekcie marketingu a komunikácie vystriedala Andrea Pivarčiová.

Pozrite si archívnu reportáž o schválení zákona o STVR v parlamente:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok