Európa zaznamenala prípad nového variantu opičích kiahní. Ide o prvý výskyt mimo Afriky

15.8.2024 18:10 , Aktualizované: 15.8.2024 21:21

Švédska agentúra pre verejné zdravie zaznamenala prvý prípad nového nákazlivého variantu mpox mimo afrického kontinentu. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok potvrdil švédsky minister zdravotníctva Jakob Forssmed.

Podľa zverejnených informácií sa osoba nakazila počas pobytu v Afrike, kde sa v súčasnosti vyskytuje veľké ohnisko mpox Clade I. Ide o prvý zaznamenaný prípad mpox v Európe.

Počas prvého prepuknutia nákazy v Konžskej demokratickej republike zomrelo najmenej 450 ľudí, informoval o tom britský portál BBC.

Platí najvyšší stupeň výstrahy

Svetová zdravotnícka organizácia v stredu vydala najvyšší stupeň výstrahy pre nový variant vírusového ochorenia mpox v Afrike. Predtým v utorok Africká únia vyhlásila najvyšší stupeň pohotovosti v oblasti verejného zdravia na celom kontinente.

Prípad bol diagnostikovaný v oblasti Štokholmu a chorá osoba predtým žila v postihnutej oblasti v Afrike, uviedla na tlačovej konferencii riaditeľka Agentúry pre verejné zdravie Olivia Wigzellová.

Riaditeľka ubezpečila verejnosť, že zásoby vakcín v krajine sú dostatočné a nie je potrebné prijímať žiadne ďalšie preventívne opatrenia.

Mpox je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša zo zvierat na ľudí, ale aj blízkym fyzickým kontaktom s nakazenou osobou. Od januára 2022 bolo v 16 afrických krajinách zaznamenaných 38 465 prípadov mpox a 1 456 nakazených osôb zomrelo. V tomto roku je o 160 percent viac prípadov v porovnaní s minulým rokom. Najviac postihnutou krajinou Kongo.

Pozrite si reportáž o vakcinácii proti opičím kiahňam z 15. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok