EÚ čoskoro "pristrihne krídla" Telegramu. Po prekročení magickej hranice pre platformu začnú platiť nové pravidlá

16.8.2024 05:45

Četovacia platforma Telegram je známa ako raj dezinformácií a extrémizmu. V podstate neexistujúca regulácia by mohla byť už čoskoro minulosťou. S novými používateľmi jej pribudnú nové povinnosti.

telegram
Foto: Unsplash/Amin Moshrefi

Telegram celosvetovo naberá na popularite. Zaostáva už len za četovacími platformami spoločnosti Meta - WhatsApp a Messenger - a za čínskou platformou WeChat. Globálne Telegram využíva takmer miliarda používateľov.

Výhodami a súčasne problémami komunikačnej aplikácie však sú jej neexistujúca regulácia a záruka absolútnej anonymity pre používateľov. Tieto vlastnosti totiž spôsobujú to, že Telegram je plný dezinformačných kanálov, ktoré často šíria napríklad ruskú propagandu.

Obsah kanálov sa však neobmedzuje len na klamlivé správy a hoaxy. Telegramom sa často šíri napríklad aj extrémne grafický obsah, podvody a je dokonca možné si tu objednať rôzne trestné činy.

Obmedzia ho

Ako však upozorňuje český portál Investigace.cz, absolútna sloboda platformy môže byť čoskoro, aspoň v Európe, obmedzená. Ako sme už totiž spomenuli, Telegram používa čoraz viac ľudí a v európskych štátoch čoskoro nazbiera 45 miliónov používateľov.

Po prekročení tejto hranice bude v očiach Európskej únie tzv. „very large online platform“, teda veľmi veľkou online platformou a budú sa naň vzťahovať regulácie vyplývajúce z Aktu o digitálnych službách (DSA).

Po reklasifikácii platformy by mala napríklad povinnosť zriadiť kontaktné miesta pre orgány a používateľov, aktívne nahlasovať trestné činy a spolupracovať na integrite politických volieb. Raz ročne by tiež musela byť kontrolovaná nezávislým audítorom alebo zdieľať svoje údaje s Európskou komisiou a vnútroštátnymi orgánmi konkrétnych krajín.

Raj dezinformácií

Telegram je pritom veľmi populárny aj v našich končinách. Jednoznačne mu kraľuje konšpirátor a extrémista Daniel Bombic, známy skôr pod svojim pseudonymom Danny Kollár. V čase písania tohto článku jeho kanál sledovalo vyše 63-tisíc ľudí.

Bombic je napríklad známy tým, že zverejňoval súkromné informácie o zdravotníkoch počas pandémie Covidu-19. Okrem toho v minulosti opakovane šíril proruské naratívy či antisemitské vyjadrenia. Vydaný je naňho aj medzinárodný zatykač. Napriek tomu Bombicovi v minulosti poskytli rozhovor viacerí slovenskí politici.

Ešte pred nástupom do funkcie v jeho relácii napríklad vystúpil aj súčasný minister obrany Robert Kaliňák (Smer-SD) a v marci 2024 tak urobil aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Na Telegram často prispievajú aj niektorí súčasní vládni predstavitelia. Aktívna je v rámci platformy napríklad ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nom. SNS) či generálny tajomník služobného úradu rezortu kultúry Lukáš Machala.

Vlastné kanály s nemalým počtom fanúšikov majú aj neúspešný prezidentský kandidát Štefan Harabin či členovia mimoparlamentného hnutia Republika.

Prominentné sú aj kanály niektorých dezinformačných médií, ako InfoVojna, Slobodný vysielač a v minulosti aj Kulturblog, ktorý medzičasom už ukončil svoje aktivity.

Pozrite si rozhovor o dezinformáciách:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok