Nočnú oblohu oslní nebeský úkaz. Modrý supermesiac zavádza názvom, výnimočnosť spočíva v niečom inom

19.8.2024 05:45

Obloha v pondelok (19. augusta) ponúkne vzácny úkaz – modrý supermesiac, ktorý bude najväčší a najjasnejší v tomto roku. Belasú farbu telesa však nemožno očakávať. Prečo sa tak teda volá?

mesiac lietadlo Modrý mesiac
Foto: X/Reuters

Tento rok priniesol pre milovníkov astronómie množstvo pozoruhodných nebeských úkazov, medzi ktorými nechýbalo úplné zatmenie Slnka či návrat diablovej kométy.

Nočnými oblohami sa rozliali farebné polárne svetlá a planéty Mars a Jupiter sa zdanlivo "spriatelili".

Najjasnejší v splne

Ďalším fascinujúcim úkazom, ktorý svet čaká, je vzácny modrý supermesiac, ktorý bude možné pozorovať v pondelok, 19. augusta, keby bude najbližší spln.

Podľa NASA sa za supermesiac považuje Mesiac v jeho novej alebo úplnej fáze, keď je v rámci 90 percent svojej najbližšej vzdialenosti k Zemi. Najvýraznejší je v splne, keď je najväčší a najjasnejší.

Je to len názov

Tento spln sa však, napriek svojmu názvu, nebude javiť ako modrý. Pojem „modrý“ v tomto prípade označuje tretí spln v sezóne štyroch splnov alebo druhý spln v tom istom mesiaci.

Tento modrý supermesiac je jedinečný, pretože je to jediný augustový spln tohto roka.

NASA uvádza, že presný pôvod názvu „modrý mesiac“ nie je známy. Môže však súvisieť s historickými pokusmi stanoviť dátumy na pôst a Veľkú noc, ktoré sú ovplyvnené mesačným harmonogramom. Iný možný dôvod je, že v určitých obdobiach prach v atmosfére dodával Mesiacu modrastý odtieň.

Tento modrý supermesiac bude pre pozorovateľov oslnivý, no ak ho nestihnú, nemusia zúfať – bude to totiž prvý zo štyroch po sebe nasledujúcich supermesiacov v tomto roku.

Pozrite si aj reportáž z 21. júla o prvom pristáti na Mesiaci:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok