V stredu sme zažili najteplejší deň tohto leta. Prichádza studený front, Slovensko si však nevydýchne

15.8.2024 09:13

V stredu 14. augusta bol najteplejší deň tohto leta. Teplotu 38 stupňov Celzia namerali na staniciach Mužla, Mochovce a Žiar nad Hronom. Na sociálnej sieti o tom informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

horúčavy teplo
Foto: TASR/Pavel Neubauer

"Mnoho staníc na západnom Slovensku dosiahlo 36 až 37 stupňov Celzia, 36 sme namerali aj v kotlinách Banskobystrického kraja. Zároveň viaceré stanice na juhozápade zaznamenali už tretí deň za sebou s teplotou 35 stupňov Celzia, Kamenica nad Hronom už štvrtý deň," priblížili meteorológovia.

Na východnom Slovensku počas tejto vlny horúčav nebolo 35 stupňov Celzia, na severe túto teplotu namerali, napríklad v Turci. Na Orave a Liptove bolo ojedinele 33 až 34 stupňov Celzia, podobné teploty nameral SHMÚ vo Východoslovenskej nížine.

Vo štvrtok 15. augusta neobvyklé teplotné rozdiely medzi severozápadom a juhovýchodom meteorológovia neočakávajú.

"Dôvodom je, že teplý vzduch sa pomaly presúva ďalej na východ, a tak sa dostane aj nad východ Slovenska. Deje sa tak pred studeným frontom, ktorý sa od západu presúva cez strednú Európu, no rozpadáva sa," skonštatovali.

Najteplejšie v rámci strednej Európy bolo podľa SHMÚ v stredu opäť v Maďarsku, kde teplota znova vystúpila na 40 stupňov, na Balkáne aj viac. Studený front ovplyvní počasie najmä v Poľsku, na Slovensku len minimálne.

"Bude trochu viac kopovitej oblačnosti a prehánok a búrok (najmä v horských oblastiach), ale vzduch bude v západnej polovici len o málo chladnejší ako v stredu, v tej východnej bude teplejší," uviedol SHMÚ.

Pozrite si rady od odborníčky, ako sa chrániť počas horúčav:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok