Kto môže, zakliatu cestu pod Strečnom obchádza. Horolezci robia, čo môžu, no je pred nimi stále veľa práce

15.8.2024 09:36

Boli sme sa pozrieť, ako napredujú práce pod Strečnom. Horolezci robia, čo môžu, no je pred nimi stále veľa práce. V kolónach si postojíte aj hodinu. A kto môže, zakliatu cestu obchádza.

Po vyčistení od vegetácie odhalili horolezci skalné bralo nad cestou v jeho plnej kráse. Základná údržba terénu je teda hotová. Siete sú bez sutín a hlavne opravené.

Nekonečné obmedzenia

“Tak isto zhotoviteľ si pripravuje priestor na montáž záchranných zariadení, ktoré budú nové," uviedla hovorkyňa SSC Jana Lukáčová. Pre vodičov to znamená, že aj napriek nekonečným obmedzeniam sme stále ešte len na začiatku. Podľa krízového štábu ide zatiaľ všetko podľa plánu.

“Všetko prebieha podľa harmonogramu, v podstate počasie nám aj praje," tvrdí prednostka Okresného úradu v Žiline Emília Pavlusíková.

“My samozrejme v priebehu tých dvoch mesiacov, ktoré ešte práce budú trvať, pretože budú trvať prakticky do 30. septembra sa budeme snažiť, aby sa podarilo ten termín skrátiť o každý deň, pretože každý deň bude dobrý," uviedol štátny tajomník ministerstva dopravy Igor Choma.

Strata času, aj peňazí

Mimoriadne opatrenie však museli prijať veľké výrobné závody v regióne. Napríklad juhokórejský automobilový gigant vozí robotníkov z Turca vlakom. “Na každej zmene je to cez 300, celkovo tisíc zamestnancov. Takže ten vlak sa trikrát musí otočiť za deň. Jednak sú to pre nás zvýšené náklady a pre našich zamestnancov je to aj časová strata," hovorí hovorca Kia Slovakia Tomáš Potoček.

Noc bez obmedzení

Posledný augustový týždeň a ten prvý septembrový bude pod Strečnom bez obmedzení.

“Nebude tam semafor a je to hlavne z dôvodu konca školského roka a takisto aj z dôvodu osláv SNP," tvrdí hovorkyňa SSC Jana Lukáčová.

Neobmedzená premávka bude aj po večeroch. V noci sa na skale robiť nebude, bolo by to príliš nebezpečné. Výrazne to ale pomôže prejazdnosti.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok