FOTO/VIDEO: Výkopové práce v Košiciach spôsobili masívny únik plynu. Museli evakuovať stovky ľudí

14.8.2024 11:43 , Aktualizované: 14.8.2024 16:34

Výkopové práce na križovatke v Košiciach spôsobili masívny únik plynu. Ľudí z okolitých domov museli evakuovať.

Počas výkopových prác na križovatke ulíc Watsonova a B. Němcovej v Košiciach došlo k poškodeniu plynovej prípojky a následnému úniku plynu. Ľudí z blízkych domov museli evakuovať. Informovala o tom košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

„Na mieste sú príslušníci Policajného zboru, ktorí v okolí odkláňajú dopravu,“ spresnila s tým, že príslušníci Hasičského a záchranného zboru evakuovali ľudí do evakuačného autobusu. Podľa jej slov nedošlo k žiadnym zraneniam.

Aktuálne je nebezpečenstvo zažehnané, 342 ľudí, ktorých evakuovali z okolitých domov, sa vracia do svojich domovov. Prebiehajú kontrolné merania v bytoch.

Ako potvrdila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňákova, udalosť ovplyvnila aj mestskú hromadnú dopravu.

„Dotklo sa to električkových liniek č. 4 a 7, dočasne nie sú obsluhované zastávky Botanická záhrada, Technická univerzita a Zimná. Spoje zastavujú na zastávke Amfiteáter,“ dodala. Podľa Zelenej vlny STVR boli uzavreté aj ulice Boženy Němcovej, Národná trieda, Hlinkova a Watsonova.

Električková doprava v lokalite B. Nemcovej - Watsonova bola medzitým obnovená.

Polícia prípad vyšetruje

Polícia v súvislosti s touto udalosťou začala trestné stíhanie. Uviedla to košická krajská policajná hovorkyňa Lenka Ivanová.

Podľa hovorcu mesta Košice Dušana Tokarčíka došlo k poškodeniu strednotlakového plynovodu a k masívnemu úniku plynu okolo 8:30 h. Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky vrátane zástupcov civilnej ochrany mesta Košice. Primátor na ich odporúčanie vyhlásil mimoriadnu situáciu, ktorú po skončení záchranných prác napoludnie odvolal.

„Hasiči spolu s policajtmi evakuovali do pristavených autobusov obyvateľov blízkych obytných domov a vysokoškolských internátov, aj všetky osoby nachádzajúce sa v blízkych firmách či futbalovom štadióne. Podľa informácií od Hasičského a záchranného zboru bolo z miesta evakuovaných viac ako 340 ľudí,“ spresnila Ivanová s tým, že unikajúci plyn sa podarilo zastaviť o 11.00 h a doprava bola v dotknutom úseku postupne obnovená.

Polícia začala vo veci trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia v jednočinnom súbehu s trestným činom poškodzovania a ohrozovania prevádzky verejne prospešného zariadenia.

Hasiči podľa mesta v pravidelných intervaloch monitorovali koncentráciu plynu v ovzduší, pričom budú musieť postupne skontrolovať všetky bytové domy a ich spoločné priestory, či sa v nich nenahromadil unikajúci plyn.

„Preto odporúčame obyvateľom lokality, aby po návrate domov pootvárali okná a vyvetrali svoje byty, ako aj všetky spoločné priestory,“ uviedol Tokarčík.

Pozrite si zábery z miesta nehody:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok