Thajského premiéra odvolali z funkcie. Porušil ústavu a etické pravidlá, rozhodol ústavný súd

14.8.2024 11:02 , Aktualizované: 14.8.2024 11:05

Thajský ústavný súd v stredu odvolal z funkcie premiéra Sríttchu Tchavisina. Podľa rozhodnutia súdu sa Tchavisin dopustil porušenia ústavy a hrubo porušil etické pravidlá, keď do vlády vymenoval bývalého právnika, ktorý si odpykal trest odňatia slobody. Informujú o tom zahraničné tlačové agentúry.

Srettha Thavisin Sríttcha Tchavisin
Foto: TASR/AP

Realitný magnát Sríttcha Tchavisin, ktorý zastupuje Stranu Thajcov úzko spojenú s bývalým premiérom Tchaksinom Šinavatrou a jeho miliardárskou rodinou, sa stal štvrtým thajským premiérom za posledných 16 rokov, ktorý bol odvolaný verdiktom Ústavného súdu. Tento krok pravdepodobne zvýši politickú neistotu a nestabilitu krajiny, uviedla agentúra Reuters.

Neistota v krajine

Odvolanie premiéra, ktorý bol v úrade necelý rok, znamená, že sa musí zísť parlament, aby zvolil nového predsedu vlády. To prináša ďalšiu neistotu v krajine, ktorú už dve desaťročia sužujú prevraty a súdne rozhodnutia, ktoré viedli k pádu viacerých vlád i politických strán.

Okrem politických turbulencií prechádza Thajsko zložitým obdobím pre ekonomiku, ktorú sužuje slabý vývoz, vysoké spotrebiteľské náklady, nebývalé vysoké zadlženie domácností a problémy viac ako milióna malých podnikov, ktoré nemajú prístup k úverom. Vláda na tento rok odhaduje rast ekonomiky na 2,7 percenta, čo zaostáva za ďalšími krajinami v regióne. Thajsko je tento rok najhoršie prosperujúcim ázijským trhom a jeho hlavný akciový index sa od začiatku roka prepadol asi o 17 percent.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok