Venoval ich neznámy darca. Novozélandská charita omylom rozdávala nemajetným ľuďom cukríky s metamfetamínom

14.8.2024 10:26

Novozélandská charita sa v stredu (14. 8.) ospravedlnila za to, že nemajetným ľuďom rozdala desiatky lízaniek s ananásovou príchuťou, o ktorých sa neskôr zistilo, že obsahujú potenciálne smrtiace množstvo metamfetamínu. Informovala o tom agentúra Reuters.

cukrík
Foto: The Auckland City Mission

Organizácia Auckland City Mission rozdáva potravinové balíčky Novozélanďanom, ktorí nemajú na jedlo. Charita teraz uviedla, že sa o probléme prvýkrát dozvedela v utorok, keď sa jej niektorí príjemcovia sťažovali na nepríjemne chutiacu sladkosť.

Traja ľudia - dieťa, mladistvý a jeden zamestnanec charity - vyhľadali lekársku pomoc po tom, čo lízanky ochutnali. Nikto z nich teraz nie je v nemocnici, povedal novinárom aucklandský vyšetrovateľ Glenn Baldwin. Charita sa podľa neho nedopustila žiadneho prečinu.

"Povedať, že sme zničení, by bol eufemizmus," uviedla charita vo vyhlásení.

Obsahovali tri gramy metamfetamínu

Lízanky, ktoré organizácii venoval neznámy darca, otestovala Novozélandská drogová nadácia a zistila, že obsahujú potenciálne smrtiace tri gramy metamfetamínu.

"Bežná dávka určená na prehĺtanie je desať až 25 miligramov, takže tieto kontaminované lízanky obsahovali až 300 dávok," povedala výkonná riaditeľka nadácie Sarah Helmová.

Polícia predpokladá, že sladkosti boli na Nový Zéland dovezené v rámci medzinárodnej drogovej pašeráckej operácie a vyzvala obyvateľov, aby v prípade, že sa k nim dostanú, ich odovzdali úradom.

Pozrite si archívnu reportáž zo 16. augusta 2023 o drogách, ktoré sa rozmohli medzi Slovákmi:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok