Blinken odsúhlasil miliardový predaj zbraní Izraelu. Cestu na Blízky východ šéf americkej diplomacie odkladá

13.8.2024 22:39

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken dal zelenú potenciálnemu predaju vojenského vybavenia Izraelu v celkovej hodnote viac ako 20 miliárd dolárov vrátane stíhačiek F-15.

Podľa agentúr Reuters a AFP to oznámila americká vláda. Blinken chcel v utorok večer (13. augusta) odcestovať na návštevu Blízkeho východu, svoju cestu ale pre neistú situáciu v regióne odkladá, zistil spravodajský web Axios.

Nedbajú na kritiku

Spojené štáty pokračujú v predaji zbraní Izraelu napriek kritike voči spôsobu jeho ťaženia proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

K tejto kritike sa miestami pripája aj americká vláda, ktorá teraz schválila možný predaj lietadiel F-15 za bezmála 19 miliárd dolárov, uvádza Reuters.

Zvyšok balíka tvorí tanková munícia, bojové vozidlá a rakety stredného doletu typu vzduch-vzduch. Ministerstvo zahraničných vecí podľa AFP svoju podporu oznámilo v správe adresovanej Kongresu, ktorý sa na schvaľovaní predaja zbraní do zahraničia tiež podieľa.

Nejasné informácie o návšteve

O tom, že by mal Blinken čoskoro odcestovať na Blízky východ, zatiaľ americká diplomacia oficiálne neinformovala. Podľa informácií Axios minister plánoval okrem Izraela navštíviť Katar a Egypt, teda dve krajiny zapojené do vyjednávaní medzi Hamasom a židovským štátom o podmienkach prímeria po desiatich mesiacoch vojny v Pásme Gazy.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok