Výstraha pred zemetrasením v Japonsku ničí turizmus. Hotely prichádzajú počas sviatku o tisíce rezervácií

13.8.2024 19:32

Upozornenie na hrozbu bezprecedentne veľkého zemetrasenia v Japonsku viedlo v utorok (13. august) k zrušeniu tisícov rezervácií v hoteloch v oblastiach označených ako vysoko rizikové, čo spôsobilo podnikateľom veľké problémy.

Japonsko zemetrasenie domy krajina príroda
Foto: TASR/AP

Prvé odporúčanie svojho druhu

Japonská meteorologická agentúra minulý týždeň uviedla, že po štvrtkových otrasoch s magnitúdou 7,1 stupňa na juhu krajiny, ktoré si vyžiadali najmenej 15 zranených, je pravdepodobnejšie silné zemetrasenie.

Toto odporúčanie, prvé svojho druhu, však neznamená, že sa blíži obrovský otras, ale že riziko takejto udalosti sa zvýšilo – aj keď je stále nízke, uviedli úrady.

Varovanie počas sviatku

Varovanie sa vzťahuje na podmorskú Nankaiskú priehlbinu s dĺžkou 800 kilometrov, ktorá sa tiahne od mesta Šizuoka západne od Tokia až po južný cíp ostrova Kjúšu.

Podľa miestneho hotelového zväzu v západnej časti mesta Kóči, ktoré by malo byť najviac postihnuté, si od vydania výstrahy minulý týždeň zrušilo rezerváciu hotela najmenej 9 400 ľudí.

Zrušenie letov v období od 9. do 18. augusta predstavuje stratu príjmov vo výške približne 948 000 dolárov, uviedol zástupca odborov Susumu Nišitani.

Varovanie sa zhoduje s každoročným japonským sviatkom obon, ktorý je pre podniky cestovného ruchu rušným obdobím, keď mnohí Japonci navštevujú svoje rodné mestá a vzdávajú úctu svojim predkom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok