Odsúdení dostávajú druhú šancu na návrat. Takto im pomáha národný projekt

13.8.2024 13:24

Roky väzenia sú trestom aj preto, že po jeho skončení mnohí odsúdení začínajú doslova od nuly. Nepoznajú nové technológie, zmenili sa banky či telefóny a digitálny aj reálny svet. Nevedomosť môže viesť k problémom a často do známej, problémovej partie. S hladkým prechodom zo sveta za mrežami, na svet za bránami väznice pomáha národný projekt - Šanca na návrat.

Žiadne kontakty, práca ani peniaze. Po dlhých rokoch izolácie je pre odsúdených ťažké ísť na slobodu. Problémy pri hľadaní práce či začlenení sa späť do spoločnosti často vedú k recidíve a k opakovanému porušovaniu zákona. 

"Často prechod do toho normálneho života nie je jednoduchý, ľudia, ktorí majú rozvrátené rodiny, ľudia, ktorí nemajú pracovné návyky. Preto je národný projekt Šanca na návrat, aby sme tie návyky rozvíjali," povedal Marek Kresan, riaditeľ Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Hrnčiarovciach nad Parnou.

"Každá osoba, ktorá je odsúdená aj na doživotie, môže požiadať o podmienečné prepustenie. A v prípade, že ten personál ústavu pozná toho odsúdeného, a že to hodnotenie bude kladné, tak je žiadúce, aby tieto osoby išli na výstupný oddiel. Zoberte si, že idete po 25 rokoch na slobodu, tak je to nutné," hovorí Michal Sedliak, štátny tajomník Ministerstva spravodlivosti.

Pomáhajú im sociálni pracovníci, psychológovia a kurátori. Učia základné zručnosti, ktoré nám prídu banáne - ale ak ste to nikdy nerobili, ste stratení. Napríklad ako si zaplatiť účty, ako si neurobiť dlhy alebo ich platiť a aj ako sa pripraviť na pracovný pohovor. 

Odsúdení vo výstupnom oddiely majú iné podmienky prispôsobené svojmu budúcemu životu. Môžu si sami variť, majú vlastný dvor na prechádzky a priestory pre návštevy pripomínajú obývačku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok