Brzdiť ich má Green Deal. Ťažobný priemysel volá po okamžitých riešeniach

13.8.2024 12:13

Slovenský ťažobný priemysel volá po okamžitých riešeniach, ktoré by mu pomohli z kritickej situácie. Problémy mu spôsobila energetická kríza, vojna na Ukrajine, ale aj údajne príliš rýchla implementácia takzvaného Green Dealu, teda balíka politických iniciatív smerujúcich ku klimatickej neutralite.

Na Slovensku je ešte 10 hlbinných baní a vyše 300 povrchových prevádzok.

Európska únia baníctvo podporuje

Ťažobný priemysel u nás generuje obrat viac ako pol miliardy eur ročne a zamestnáva 6- tisíc ľudí. Európska únia baníctvo podporuje. Dokonca vyžaduje, aby štáty únie do roku 2030 využívali na priemyselnú výrobu aspoň 10 percent vlastných zdrojov.

“Sme povinní pripraviť strategické projekty pre tie suroviny, ktoré máme k dispozícii. Už to nie je o krompáči, kladive a lopate. Je to o digitalizácii, virtuálnej realite a umelej inteligencii," uviedol dekan Fakulty BERG TU Košice Michal Cehlár.

Baníctvo prežilo útlm

Hoci slovenské baníctvo prežilo útlm, manažéri ťažobného priemyslu očakávajú rast. Tvrdia že ak majú smerovať ku klimatickej neutralite, budú potrebné suroviny.

“Pretože nedokážeme vyrobiť baterku, nedokážeme vyrobiť solárny panel a nedokážeme vyrobiť ani iné súčiastky v rámci automobilového alebo elektrotechnického sektoru bez toho, aby niekto dodal základnú surovinu," tvrdí generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

Brzda, ktorá sa musí odistiť

Predstavitelia ťažobného priemyslu sa však obávajú, že ich bude brzdiť takzvaný Green Deal, teda zelená transformácia smerujúca ku klimatickej neutralite. “Dekarbonizácia áno. My tým smerom chceme ísť. Ale musíme ísť takým tempom, ako to dokážeme technologicky zvládnuť," hovorí Lasz.

Zdravý rozum zvíťazí

“Európski producenti znižujú výrobu a ceny. Začína sa cenová vojna. Energie sú v Európe drahé. Environmentálne nároky sú vysoké, mimo únie pomaly žiadne. Je to prakticky Syzifovský boj. Ale sme presvedčení, že to zvládneme, že zdravý rozum zvíťazí a ciele sa v Green Deale stanovia reálne. Všetci to chceme," uviedol generálny riaditeľ Slovenských magnezitových závodov, a.s. Jelšava Roman Gažúr.

Bohatstvo, o ktorom netušíme

Baníci si myslia, že naše podzemie môže ukrývať bohatstvo, o ktorom zatiaľ netušíme. S vládou rokujú o tom, aby ho odborníci preskúmali. “Chýba nám dôkladnejší geologický prieskum. Naposledy sa robil v osemdesiatych rokoch a nebol taký hlboký. To, čo by sme od vlády potrebovali je, aby spustila komplexný geologický prieskum Slovenskej republiky. Preskúmala naše územie do hĺbky 300 až 500 metrov. A v tom by mohli byť veľké príležitsti, či už podnikateľské alebo štátne," tvrdí Lasz.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok