Ukrajinské sily nemajú plnú kontrolu nad Kurskom, tvrdia analytici. Situácia na fronte je zložitá

13.8.2024 09:57 , Aktualizované: 13.8.2024 12:27

Ukrajinské sily zrejme postúpili hlbšie do Kurskej oblasti napriek tvrdeniam ruských vojenských blogerov, že ruským silám sa podarilo stabilizovať frontovú líniu, uviedli analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Zároveň spochybnili tvrdenie veliteľa ukrajinskej armády generála Oleksandra Syrského, že ukrajinským silám sa podarilo prevziať kontrolu nad približne 1 000 km2 ruského územia.

Ukrajina v pondelok kontrolovala približne 800 štvorcových kilometrov Kurskej oblasti, informovala v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vlastnú analýzu založenú na údajoch ISW. Dodala, že ukrajinské sily stále vedú ofenzívu v tomto Ruskom ovládanom regióne, na ktorý 6. augusta podnikli prekvapivý a rozsiahly útok.

Analytici vyjadrujú pochybnosti

Podľa ISW ukrajinské sily nekontrolujú celé územie v rámci deklarovaného maximálneho postupu ukrajinských síl. Analytici spochybňujú aj tvrdenie ukrajinských médií, že ukrajinská armáda po niekoľkodňových útokoch v Kurskej oblasti obsadila viac územia, ako sa podarilo ruským silám od začiatku roka.

Podľa ich výpočtov Rusi od januára do júla obsadili 1 175 km2 ukrajinského územia, a to aj pri prelomení opevnených ukrajinských pozícií v Doneckej oblasti na východe krajiny.

Rusi postup Ukrajincov zľahčujú

Kurský gubernátor Alexej Smirnov však podľa ISW na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom zrejme bagatelizoval ukrajinský postup a tvrdil, že Ukrajinci obsadili 28 dedín v pohraničnom pásme širokom 40 kilometrov a hlbokom 12 kilometrov. Geolokačné snímky podľa ISW potvrdzujú postup ukrajinských jednotiek napríklad severovýchodne od okresného mesta Korenevo, 30 kilometrov od hranice.

"Rozhodnutie Kremľa zverejniť zábery (zo stretnutia prezidenta s gubernátormi), na ktorých Putin karhá vysokých ruských predstaviteľov, je pravdepodobne varovaním pre ostatných ruských predstaviteľov, aby sa zdržali komentárov k ukrajinskej invázii do Ruska," konštatuje ISW. Uviedla, že Putin sa naďalej snaží prezentovať ako efektívny a dobre informovaný manažér situácie na ukrajinsko-ruských hraniciach, pričom zodpovednosť za pretrvávajúce problémy spojené s ukrajinskou inváziou do regiónu prenáša na iných ruských vojenských a vládnych predstaviteľov.

Využili nepripravenosť armády

Ukrajinská kampaň v Kurskej oblasti, ktorá predstavuje kľúčový moment vo vojne s potenciálom zmeniť jej budúci priebeh, ukázala, že Ukrajina dosiahla operačné prekvapenie napriek tomu, že mala výraznú početnú prevahu nad nepriateľom a využila nedostatočnú pripravenosť Ruska v pohraničných oblastiach.

"Táto kampaň ukázala, že prekvapenie je stále možné aj na čiastočne transparentnom bojisku, kde protivník môže pozorovať koncentráciu síl, ale nemôže spoľahlivo rozpoznať zámer, ktorý sa za koncentráciou síl skrýva," zdôraznila ISW v ďalšej analýze.

Pozrite si reportáž o najväčšom ukrajinskom prieniku z 12. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok