Od odvety delí Irán už len niekoľko dní, odhadujú Spojené štáty. Iní špekulujú, že úder príde do najbližších 24 hodín

12.8.2024 20:24 , Aktualizované: 12.8.2024 21:28

Spojené štáty sú pripravené na možnosť, že Irán či jeho spojenci by mohli už tento týždeň zaútočiť na Izrael, uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu.

Aktuálnu situáciu medzitým vyhodnotil generálny štáb izraelskej armády, ktorý schválil bojové plány pre jednotlivé fronty, informoval server The Times of Israel (ToI) s odvolaním sa na vyjadrenie armády.

Izrael sa pripravuje na možný priamy útok Iránu a jeho spojenca Hizballáhu v odvete za zabitie lídrov tohto libanonského ozbrojeného hnutia a palestínskej teroristickej organizácie Hamas na konci júla.

Úder by podľa špekulácií niektorých médií a reportérov mohol prísť už počas najbližších 24 hodín.

Hamas si zvolil nového vodcu, ktorý sa chce mstiť za smrť svojho predchodcu, viac v reportáži z 8. augusta:

Posilnenie vojenskej prítomnosti

Spojené štáty sú pripravené na to, že by Irán či jeho spojenci na Blízkom východe mohli podniknúť "významné útoky" už tento týždeň, povedal novinárom hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby.

Dodal, že USA v posledných dňoch posilnili svoju vojenskú prítomnosť v regióne a že Washington zdieľa obavy Izraela z možného priameho iránskeho útoku.

Pomsta za smrť vodcu

Irán sľúbil Izraelu tvrdú odvetu za výbuch, ktorý 31. júla v Teheráne zabil vodcu politického krídla Hamasu Ismáíla Haníju, ktorý sa deň predtým zúčastnil na inaugurácii nového iránskeho prezidenta.

Hamas aj Irán tento pravdepodobný atentát pripisujú Izraelu, ten sa k zodpovednosti neprihlásil, ale ani ju nepoprel.

Izraelská armáda v pondelok (12. augusta) uviedla, že trvá vysoká pohotovosť a vyhodnocujú sa možné spôsoby obrany i útoku. Na schôdzke generálneho štábu boli prítomní okrem iného šéfovia spravodajských a operačných riaditeľstiev, šéf severného veliteľstva, šéf letectva a ďalší vysokí dôstojníci, dodala armáda v stručnom vyhlásení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok