Mačky sú sociálnejšie, ako si myslíme. Smútok nad stratou prežívajú rovnako ako ľudia, naznačila štúdia

13.8.2024 05:00

Výsledky štúdie preukázali, že mačky do určitej miery smútia, keď v domácnosti zomrie iné domáce zviera. A to vrátane psov, uvádza britský denník The Guardian s odvolaním sa na štúdiu vedcov z Oaklandskej univerzity v USA, ktorá bola uverejnená v časopise Applied Animal Behaviour Science.

mačka mačky
Foto: TASR/Lukáš Mužla

Majitelia sledovali, že ich mačky mali problémy so spánkom, menej jedli a chceli sa menej hrať. Naopak, vyhľadávali viac pozornosti od ľudí a iných domácich zvierat alebo sa zdržiavali osamote a zdalo sa, že hľadajú mŕtvych zvieracích spoločníkov. Autori štúdie tak spochybnili názor, že mačky sú nespoločenské, a dospeli k záveru, že prežívanie straty môže byť univerzálne.

Smútok je v živočíšnej ríši rozšíreným javom. Poznajú ho slony, delfíny aj šimpanzy. Talianski vedci nedávno uviedli, že sa týka aj psov, u ktorých sa prejavili zmeny správania, keď zomrel iný pes v domácnosti.

Rozhodujú emocionálne väzby

Výskumníci z Oaklandskej univerzity poznamenávajú, že správanie mačiek nebolo také zjavné, že by smútili. Ich výskumu sa zúčastnili majitelia viac ako 450 mačiek, ktorí mali doma inú mačku alebo psa a toto zviera nedávno zomrelo. Dve tretiny z nich boli mačky, zvyšok boli psy. Majitelia odpovedali na otázky o správaní "pozostalej" mačky.

Ukázalo sa, že smrť "spoločníka" domáceho zvieraťa ovplyvnila mačky viac, čím dlhšie zvieratá žili spolu. Čím viac času tieto zvieratá trávili každodennými aktivitami, tým viac sa u pozostalých mačiek prejavovalo správanie pripomínajúce smútok a strach. Ak mali domáce zvieratá medzi sebou dobrý vzťah, častejšie sa stávalo, že mačky menej jedli, menej spali a nechceli sa hrať.

Úlohu zohrávajú aj majitelia

"Na rozdiel od psov považujeme mačky za antisociálne a vzdialené," povedala psychologička Jennifer Vonková z Oaklandskej univerzity. Pripomína však, že vo voľnej prírode majú tieto šelmy tendenciu združovať sa a vytvárať hierarchie.

Hoci výsledky štúdie vedcov z Oaklandskej univerzity podporujú hypotézu, že mačky smútia, druhou možnosťou je, že majitelia premietajú svoj vlastný smútok na mačky, ktoré stratili rodinu. Podľa nej si majitelia, ktorí prežívali hlbší smútok, všimli viac zmien v správaní mačiek, ktoré stratili blízkeho.

Pozrite si archívnu reportáž o pôsobení zatmenia slnka na zvieratá z 11. apríla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok