Obavy z iránskej odplaty rastú. Izrael zakázal vojenské lety do zahraničia, aerolinky sa regiónu naďalej vyhýbajú

12.8.2024 14:07

Izraelské vzdušné sily zakázali svojim príslušníkom cestovať do zahraničia. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu. Izraelský minister obrany Joav Galant v nedeľu povedal svojmu americkému kolegovi Lloydovi Austinovi, že Izrael očakáva úder zo strany Iránu, ktorý by podľa izraelských médií mohol prísť tento týždeň.

Súd oslobodil Airbus a Air France v prípade havárie z roku 2009
Foto: TASR/AP (ilu)

Podľa denníka The Times of Israel vzdušné sily uviedli, že opatrenie vyplynulo z nového posúdenia situácie. Zákaz sa týka dôstojníkov a poddôstojníkov z povolania, nie ľudí, ktorí sú v letectve v rámci povinnej vojenskej služby.

Izraelské médiá s odvolaním sa na svoje zdroje uvádzajú, že Galant povedal Austinovi, že Irán by mohol zaútočiť na Izrael už tento týždeň. Podľa Kana sa izraelskí predstavitelia domnievajú, že útok by mohol byť väčší ako ten aprílový. Okrem Iránu by sa na ňom mohlo podieľať aj Iránom podporované hnutie Hizballáh so sídlom v Libanone.

Irán plánuje odvetu

Irán tvrdí, že musí potrestať Izrael za útok, pri ktorom v Teheráne zahynul šéf politického krídla teroristickej organizácie Hamas Ismail Haníja. Izrael sa k zodpovednosti za útok neprihlásil. Masívny iránsky útok v apríli, pri ktorom boli použité bezpilotné lietadlá a rakety a ktorý sa uskutočnil vďaka spolupráci so spojencami, nespôsobil v Izraeli väčšie škody.

Letecké spoločnosti pozastavili lety

Spoločnosti Lufthansa Group a Swiss International Air Lines predĺžili pozastavenie letov do niektorých destinácií na Blízkom východe do 21. augusta vrátane. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámili v súvislosti s obavami z eskalácie konfliktu v regióne.

Rovnaký krok oznámila aj spoločnosť Air France a jej dcérska spoločnosť Transavia France, ktoré predĺžili pozastavenie letov do Bejrútu do stredy 14. augusta vrátane z dôvodu geopolitickej situácie v Libanone, informovala agentúra AFP.

Lufthansa nebude lietať nad iránskym a irackým vzdušným priestorom až do 21. augusta, uviedla spoločnosť podľa agentúry Reuters. Pozastavuje tiež lety do Tel Avivu, Teheránu, Bejrútu, Ammánu a Erbilu. Spoločnosť Swiss International Air Lines sa vyhne vzdušnému priestoru nad Iránom, Irakom a Izraelom a do rovnakého dátumu nebude lietať do Tel Avivu a Bejrútu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Obnovenie prevádzky - pozastavené od 29. júla z dôvodu "bezpečnostnej situácie v Libanone" - bude závisieť od nového posúdenia situácie na mieste, uviedla spoločnosť Air France v tlačovom vyhlásení. Pozastavenie sa týka letov medzi parížskym letiskom Charlesa de Gaulla a Bejrútom, ako aj letov do Libanonu a z Libanonu prevádzkovaných spoločnosťou Transavia France. "Air France opakuje, že bezpečnosť jej zákazníkov a posádok je jej absolútnou prioritou," uviedla letecká spoločnosť.

Obavy z rozšírenia vojny

Spoločnosť Air France však pokračuje vo svojich službách medzi Francúzskom a Tel Avivom, zatiaľ čo iné letecké spoločnosti, ako napríklad talianska ITA Airways, pozastavili svoje lety do Tel Avivu minimálne do 15. augusta.

Na Blízkom východe existujú obavy z rozšírenia vojny, ktorú vedie Izrael v pásme Gazy proti palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas, po tom, čo Izrael zabil vysokého predstaviteľa libanonského Hizballáhu v Bejrúte a politický šéf Hamasu Ismail Haníja bol zabitý, zrejme tiež Izraelom, koncom júla v Teheráne.

Pozrite si archívnu reportáž o náletoch z 3. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok