Univerzita Komenského kritizuje rezort kultúry: Nenapĺňajte svoju víziu direktívnymi zásahmi

12.8.2024 12:58

Situáciu v kultúre sleduje posledné dni celé Slovensko. Svoje výhrady najnovšie komunikuje aj Univerzita Komenského. Rektor univerzity a dekan filozofickej fakulty hovoria o obavách.

Detská Univerzita Komenského spríjemní deťom prázdniny aj tento rok. Čo všetko ich čaká?
Foto: TASR/Jaroslav Novák
Budova právnickej fakulty UK

Rektor Univerzity Komenského v Bratislave Marek Števček a dekan Filozofickej fakulty UK Marián Zouhar, vyjadrili znepokojenie nad aktuálnymi zmenami, ktoré prebiehajú v inštitúciách pod Ministerstvom kultúry SR.

Ku vzniknutej situácii sa vyjadrili v stanovisku zverejnenom na oficiálnej stránke univerzity.

Autori stanoviska pripomínajú, že so zasiahnutými inštitúciami už dlhodobo spolupracujú. „S obavami sledujeme komunikáciu vedenia Ministerstva kultúry SR smerom k dvom špičkovým národným inštitúciám – Slovenskej národnej galérii a Slovenskému národnému divadlu, ako aj napätú atmosféru, ktorú postup ministerstva vyvolal nielen v týchto inštitúciách, ale v celej kultúrnej obci,“ píšu Števček a Zouhar.

Pripomenuli, že univerzita už v minulosti čelila pokusom o nadmerný zásah do jej samosprávy zo strany vlády. Zdôraznili, že proces vzdelávania a rozvíjania vedeckého poznania vyžaduje určitú mieru tvorivej slobody a nezávislosti od politických vplyvov, pričom kultúra má v tomto ohľade podobné požiadavky.

Nechcú zásahy bez vysvetlenia

Autori však v stanovisku tiež vysvetľujú, že kompetencie rezortu na odvolanie riaditeľov národných inštitúcií plne rešpektujú. „Zároveň nijako netvrdíme, že konkrétne osoby vo vedúcich pozíciách sú nenahraditeľné,“ dodávajú Števček a Zouhar.

Apelujú však na ministerstvo, aby pri presadzovaní svojej vízie volilo skôr dialóg s kultúrnou obcou a vyvarovalo sa direktívnym zásahom, ktoré naviac prebiehajú bez adekvátneho vysvetlenia.

„S oboma inštitúciami intenzívne spolupracujeme a predovšetkým Filozofická fakulta UK pripravuje absolventov na pôsobenie v kultúre. Veríme, že je v záujme nás všetkých, aby inštitúcie ako Slovenské národné divadlo a Slovenská národná galéria plnili svoju úlohu a rozvíjali sa pod profesionálnym vedením,“ uzatvárajú autori.

Pozrite si reláciu Téma, v ktorej o svojich krokoch diskutovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok