Sociálne siete zaplavila nebezpečná skúška odolnosti a sebaovládania. Výzve podľahol aj známy futbalista

12.8.2024 05:00

Lekári podľa serveru BBC varujú pred vážnymi zdravotnými rizikami, ktorá môže prinášať extrémne verzie nového trendu v leteckej doprave, označovaného anglickým slangovým výrazom pre nechránený sex - "raw dogging".

paluba lietadla
Foto: TASR/Štefan Puškáš (ilu)

Výzve podľahol aj známy futbalista

Na palube lietadiel to znamená, že cestujúci sa nenechá ničím rozptyľovať. Vyhýba sa jedlu, nápojom, počúvaniu hudby či sledovaniu filmov; niektorí tvrdia, že dokonca aj pri niekoľkohodinovom lete vôbec nevstanú zo sedadla, a to ani na toaletu. Údajne tak preukazujú svoju odolnosť.

Najnovšie sa k vyznávačom leteckého raw doggingu pridal slávny nórsky futbalista Erling Haaland, ktorý sa na internete pochválil, že sedemhodinový let absolvoval bez telefónu, bez spánku, bez vody, bez jedla, iba sledoval na obrazovke mapu s trasou lietadla. Vraj to bolo ľahké, citovala BBC útočníka britského tímu Manchester City.

V internetových diskusiách sa vzápätí objavili pochybnosti, či let naozaj trval tak dlho, či sa Haaland naozaj ničím nerozptyľoval a dokonca či na videu nie je robot.

Prináša zdravotné riziká

Výraz "raw dogging" sa podľa BBC čoraz častejšie používa pre čokoľvek, čo sa odohráva bez nejakej ochrany či podpory. Leteckému raw doggingu sa údajne venujú hlavne mladí muži, ktorí to berú ako možnosť preukázať odolnosť a sebaovládanie. Mnohí lekári však majú výhrady, predovšetkým pokiaľ ide o vynechávanie jedla a nápojov či toalety.

"Sú to idioti," cituje BBC doktorku Gill Jenkinsovú, ktorá má prax v leteckej ambulancii. "Digitálny detox pre vás môže byť prospešný, ale všetko ostatné odporuje lekárskym radám," hovorí a okrem iného upozorňuje, že pri diaľkových rokoch hrozí dehydratácia alebo hlboká žilová trombóza - vznik krvnej zrazeniny obmedzujúcej tok krvi. "A ak nejdete na toaletu, tak je to trochu hlúpe - keď sa vám chce, tak sa vám chce."

Pozrite si rozhovor o tom, či je TikTok nebezpečný:

Nuda je pre človeka dobrá, hovorí psychologička

Psychologička Danielle Haigová však chápe, že v čoraz rýchlejšom svete moderných technológií človek môže zatúžiť po tichom rozjímaní, ktoré ponúka príležitosť načerpať mentálnu silu a získať nové perspektívy.

Tridsaťštyriročný podnikateľ Damion Bailey z Miami vníma letecký raw dogging ako výzvu, aj keď pripúšťa, že prvýkrát išlo v jeho prípade o náhodu: pri kratšom lete zistil, že si zabudol vziať slúchadlá a palubný program neponúkal nič, čo by ho zaujalo. Tak sa jednoducho nudil, teda venoval raw doggingu. A minulý týždeň sa na instagrame pochválil osobným rekordom: let trvajúci 13,5 hodiny zo Šanghaja do Dallasu strávil bez sledovania filmov, bez počúvania hudby či bez čítania knihy. "Úprimne povedané, je to celkom ťažké," priznáva, ale mieni pokračovať.

"Dovoliť si, aby ste sa niekoľko hodín nudili, je vlastne celkom dobré," tvrdí psychologička Sandi Mannová, autorka knihy Psychológie nudy. Podľa nej treba nájsť spôsob, ako sa zbaviť neustáleho očarenia z moderných technológií a urobiť si čas na dýchanie a sledovanie oblakov, na čo je cesta lietadlom viac ako vhodná. Vyhýbať sa jedlu a tekutinám by však predstavovalo zdravotné riziká a nie je to práve ideálne pre sedemhodinový let; je skrátka potrebné nájsť správnu rovnováhu, dodala Mannová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok