Znovuobjavené kusy sú späť, no návrat nebol jednoduchý. V Čadci začali obnovovať svetovú raritu

11.8.2024 12:24

V Čadci začali obnovovať svetovú raritu. Kysucké gule sa vracajú na svoje pôvodné miesto. Reč je o lokalite Megoňky. Radnica vyhlásila pátranie po kamenných útvaroch a viaceré z nich už aj našla.

Množstvo raritných kameňov skončilo v súkromných záhradách, ako okrasa. Turisti tak v prírodnej rezervácií Megoňky už nemali prakticky čo obdivovať.

Znovuobjavené kusy už sú späť

“Ja som tu stretával turistov v minulosti, dokonca celé zájazdy, autobusy. Teraz boli všetci boli sklamaní, pretože našli len jednu guľu, ktorá je dobre viditeľná," hovorí obyvateľ mesta Čadca Vladimír Troják.

Prvé znovuobjavené kusy už sú späť v bývalom kameňolome. No ich návrat nebol rozhodne jednoduchý. Použiť museli aj ťažkú lesnú techniku.

Návrat domov bol ťažký

“Tá guľa má tendenciu stále sa kotúľať. Jednoducho som to ťahal cez také šikmé podložie, cez také lúky. Náročné to bolo v tom, že na základe toho bolo možné traktor prehodiť, " uviedol lesný ťažbár Stanislav Kováč.

“Toto je guľa, ktorá sa volá Kovačka, podľa rodiny, ktorá ju našla v lese a priviedla späť," hovorí primátor mesta Čadca Matej Šimášek.

Najväčšie nálezisko svojho druhu

Megoňky patria medzi najväčšie nálezisko svojho druhu v Európe. Vek raritných kameňov sa odhaduje na úctyhodných 30 až 40 miliónov rokov.

“Už dnes vieme o ďalších troch, ktoré nám statoční ľudia vrátia, zároveň o minimálne ďalších desiatich, ktoré sa nachádzajú v záhradách a na rôznych miestach," hovorí Šimašek.

Návštevnosť sa zvýši

“Tí turisti tu samozrejme chodili aj pred tým, ale predpokladáme, že teraz sa tá návštevnosť ešte zvýši," uviedla riaditeľka OOCR Kysuce Emília Maloušová.

Čadčianska radnica chce zabudnutý areál revitalizovať a vybudovať aj ekocentrum. Ide o najvyhľadávanejšiu lokalitu v regióne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok