Počasie počas leta sa zbláznilo. Budúci týždeň teploty dosiahnu takmer 40 stupňov

10.8.2024 16:20

Víkend je horúci, budúci týždeň bude ešte teplejšie. Podľa aktuálnych predpovedí nás čakajú teploty, ktoré sa budú približovať k 40 stupňom.

Suma sumárum, leto zatiaľ vyzeralo nasledovne - extrémne horúčavy, ničivé búrky a zmeny teplôt zo dňa na deň. Niekde aj o 10 stupňov.

"Jednoznačne to nie je normálne. Je to dôsledok zmeny klímy, ktorú sledujeme už niekoľko rokov. Určitý počet rokov sme to vedeli pozorovať z meraní, teraz už je ale aj pre bežného človeka zjavné, že to počasie je extrémnejšie," vysvetlila Lucia Szabová z Klimatickej koalície.

Výkyvy počasia vplývajú nielen na zdravie človeka či zmeny v ovzduší. Problémom je aktuálne aj extrémne sucho, za ktoré sa môže pôda poďakovať veľmi vysokým teplotám a nedostatku vody. 

"Spôsobuje to nedostatok zrážok a vysoké odparovanie vody. Hlavne pozorujeme, že nedostatok zrážok je aj v zimnom období. Sneh je zásobáreň vody na celý rok a keďže ho nemáme veľa, máme deficit," doplnila Szabová.

Počasie, ktoré predpovedajú meteorológovia na nasledujúce dni, zrejme problém so suchom nevyrieši. S chvíľkovým miernym ochladením môžeme podľa predpovedí počítať až na budúci týždeň vo štvrtok.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok