Legenda menom Alcatraz. Aké tajomstvá skrýva najznámejšia väznica sveta, v ktorej sedel aj Al Capone?

11.8.2024 05:00

Slávna federálna väznica v niekdajšej pevnosti Alcatraz v zálive v San Franciscu bola zriadená pred 90 rokmi, 11. augusta 1934. Väznica slúžila do marca 1963 a aj tak sa za túto relatívne krátku dobu stihla stať legendou. Väčšina väzňov, ktorí sa pokúsili odtiaľto utiecť, nemala šancu.

alcatraz
Foto: X/ Only in SF

Väzni pri útoku boli chytení, zastrelení alebo sa utopili. Pri niektorých utečencoch je uvedené "nezvestní a pravdepodobne sa utopili".

Prísne pravidlá

Väzenie na malom ostrovčeku ležiacom asi dva kilometre od pobrežia San Francisca obklopoval závoj tajomstva a prívlastok "najbezpečnejšie". Dôvodom bolo zabezpečenie väznice, studená voda a silné prúdy Sanfranciského zálivu. V bývalej vojenskej pevnosti, ktorá už od vojny Severu proti Juhu slúžila ako žalár, bolo zriadených 600 ciel s mrežami zo špeciálnej ocele. Každý z až 300 väzňov si užíval "súkromie" - samotku o veľkosti 1,5 krát tri metre. Vybavenie bolo sparťanské: železná posteľ, prikrývka, umývadlo, polička a záchod.

V Alcatraze boli štyri bloky ciel v troch poschodiach nad sebou, každý väzeň mal štyri práva: právo na stravu, oblečenie, ochranu a zdravotnú starostlivosť. Pre izolovaných zločincov platil absolútny zákaz hovoru, na jedného väzňa pripadali traja dozorcovia. Alcatraz nemilosrdne trestal a nikoho neprevychovával. Práca, písanie listov, knižnica alebo dokonca (a výnimočne) návšteva príbuzných boli privilégiá, ktoré si dotyčný odsúdený musel zaslúžiť.

Posedel si tu aj Al Capone

Za priestupok proti väzenskému poriadku nasledoval trest - pobyt v neosvetlenej korekcii v podzemí. Tu bol vinník v horších prípadoch ešte vyzlečený donaha a spútaný tak, že musel celý deň stáť.

"Skala", ako sa väznici prezývalo, vo svojich múroch "privítala" cez 1500 zločincov toho najhoršieho kalibru. Okrem väčšiny bezmenných ju preslávili aj skutočné "hviezdy" vtedajšieho zločineckého neba. Obávaný Al Capone opúšťal väznicu v pokročilom štádiu syfilisu. Vrah Robert Stroud, Vtáčí muž z Alcatrazu, tu strávil celých 17 rokov. Arthura Barkera, nazývaného Doc, na brehu zastavila až dávka zo samopalu. Ďalšia "hviezda" - George "Machine Gun" Kelly - bol vraj vzorný a úslužný väzeň.

Pozrite si archívnu reportáž z decembra 2022:

Podarilo sa niekomu utiecť?

Za 29 rokov fungovania väznice sa 36 mužov pokúsilo o 14 útekov. Dvadsaťtri z nich bolo chytených, šesť zastrelených, dvaja sa utopili a o piatich z nich kolujú nepotvrdené legendy. Snáď najbližšie k slobode mal John Giles, ktorý sa dostal na viac ako dva kilometre vzdialenú pevninu. Vo väzenskej práčovni postupne nazbieral vojenskú uniformu, a keď vojaci sanfranciskej posádky prišli loďou pre bielizeň, nepozorovane sa k nim pripojil a odišiel. Dozorcovia na neho ale na brehu už čakali.

V roku 1937 sa dvojica väzňov údajne utopila, ale o štyri roky neskôr ich mal vraj vypočúvať reportér istých novín niekde v Južnej Amerike. Tiež osud Franka Morrisa a bratov Johna a Clarencea Anglinovcov, ktorí v roku 1962 prevŕtali stenou a pokúsili sa preplávať chladný a zradný záliv na provizórnom člne, je predmetom sporov. Telá sa nenašli a na pevnine ich potom nikto nevidel. Ich príbeh spracoval americký režisér Donald (Don) Siegel vo filme Útek z Alcatrazu (1979), hlavnú rolu Morrisa stvárnil Clint Eastwood, Siegelov obľúbený herec.

Podozrivý list

Špekulácie o úteku oživil údajný list Johna Anglina, ktorý podľa stanice BBC pred rokmi dostala polícia v San Franciscu. V liste stálo, že Morris zomrel v roku 2005 a Clarence Anglin o tri roky neskôr. Autor sa následne v liste údajne snažil uzavrieť s úradmi dohodu. "Ak v televízii oznámite, že ma pošlete do väzenia maximálne na rok a že mi poskytnete lekársku starostlivosť, napíšem vám, kde presne som," uviedol autor listu s tým, že má 83 rokov a trpí rakovinou. Analýza písma jeho totožnosť vtedy síce nepotvrdila, ale ani nevyvrátila.

Ostrov je dnes historickou pamiatkou a často navštevovanou turistickou atrakciou. Okrem väznice samotnej sú tu vidieť zvyšky pôvodného vojenského opevnenia a najdlhšie fungujúci maják na západnom pobreží USA. Alcatraz je pod správou národných parkov, územie je totiž kolóniou morských vtákov a iných vzácnych živočíchov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok