Trump rád rozpráva príbehy, najnovší je o Harrisovej expriateľovi. Médiá píšu o historke plnej "zádrhelov"

10.8.2024 12:44

Americký exprezident Donald Trump na svojej štvrtkovej tlačovej konferencii dostal otázku na bývalého starostu San Franciska Willieho Browna. Ten kedysi chodil s Trumpovou volebnou súperkou a terajšou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Novinárom porozprával pozoruhodný príbeh.

Donald Trump
Foto: TASR/AP

S Brownom vraj v minulosti absolvoval dramatický let vrtuľníkom, ktorý sa skončil núdzovým pristátím. Pri bližšom skúmaní zo strany amerických médií sa ale príbeh začal rúcať.

Príbeh plný otáznikov

Brown, ktorý má dnes 90 rokov, totiž poprel, že by niekedy letel v helikoptére s Trumpom. Rovnako odmietol, že by exprezidentovi hovoril "strašné veci" o Harrisovej, ako Trump na tlačovej konferencii tvrdil. Iný politik z Kalifornie následne webu Politico povedal, že to bol on, kto s Trumpom zažil núdzové pristátie.

"Hádam, že všetci vyzeráme rovnako," vyhlásil so smiechom Nate Holden, ktorý bol v minulosti radným v Los Angeles a tiež štátnym senátorom. "Willie je ten malý černoch, čo žije v San Franciscu. Ja som vysoký černoch, čo žije v Los Angeles," dodal.

al podľa americkej tlače s Harrisovou krátky vzťah zhruba pred 30 rokmi, keď pôsobil v kalifornskom parlamente, zatiaľ čo viceprezidentka bola vtedy prokurátorkou. Teraz, keď Trump a Harrisová mieria k novembrovému súboju o Biely dom, sa exprezidenta na tlačovej konferencii opýtali, či mohol mať spomínaný vzťah niečo spoločné s politickou kariérou prezidentskej kandidátky Demokratickej strany.

"Willieho Browna poznám veľmi dobre. V skutočnosti som s ním havaroval vo vrtuľníku," odpovedal Trump. "Mysleli sme si, že to je možno koniec. Boli sme vo vrtuľníku, leteli sme spolu na jedno miesto a došlo k núdzovému pristátiu. Nebolo to príjemné pristátie," vyhlásil.

Nepravdivý príbeh, píšu médiá

Trump na príbehu trval aj po tom, čo ho Brown poprel. V piatkovom vyhlásení uviedol, že o lete existujú záznamy a že pri tom boli svedkovia, žiadne také dôkazy ale nepredložil, napísala agentúra Reuters. Denníku The New York Times republikánsky kandidát na prezidenta odkázal, že by ho kvôli predošlému článku mohol zažalovať.

Denník vo štvrtok napísal, že Trumpov príbeh o takmer smrteľnom lete je nepravdivý, a uviedol, že exprezident si pomýlil bývalého starostu Browna s niekdajším kalifornským guvernérom Jerrym Brownom. Podľa výpovede Holdena sa však Trump skutočne v minulosti ocitol na turbulentnom lete helikoptérou, konkrétne v roku 1990. Pokiaľ ide o ďalšie podrobnosti, Trump si ich "buď pomýlil, alebo si to vymyslel," povedal Holden.

Studnica "rozprávok"

Trumpovo pôsobenie vo vrcholnej politike je plné prehnaných a zavádzajúcich výrokov alebo tvrdení, ktoré americké médiá označujú ako klamstvá. Ako "veľká lož" potom niekedy býva nazývané jeho úplne nepodložené tvrdenie, že voľby v roku 2020 prehral kvôli podvodom.

Podľa denníka The Washington Post počas svojho mandátu v rokoch 2017 až 2021 Trump nazhromaždil vyše 30-tisíc nepravdivých alebo zavádzajúcich výrokov.

Pozrite si reportáž o troch blížiacich sa debatách Trumpa a Harrisovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok