Zomrel Rudolf Jelínek, tvár kultových českých filmov a seriálov. Mal 89 rokov

10.8.2024 11:08 , Aktualizované: 10.8.2024 12:08

Vo veku 89 rokov zomrel herec Rudolf Jelínek. Oznámila to jeho dcéra Barbora Hartová s rodinou. Jelínek stvárnil desiatky filmových, televíznych a divadelných rolí, pôsobil aj v rozhlase. V roku 2020 získal Cenu Františka Filipovského za celoživotné herecké majstrovstvá v dabingu.

Rudolf Jelínek
Foto: Profimedia
Herec Rudolf Jelínek v roku 2019

"So zármutkom v srdciach musíme oznámiť, že dnes v ranných hodinách v pokojnom spánku odišiel herec Rudolf Jelínek. Milovaný manžel, otec, starý otec a pradedo," oznámila Jelínkova rodina.

Rudolf Jelínek sa narodil v roku 1935 v Kutnej hore, absolvoval DAMU. Najskôr pôsobil v Beskydskom divadle v Novom Jičíne a Divadle F.X. Šaldy v Liberci, v Prahe hral najprv v Divadle S. K. Neumanna a v Divadle za bránou Otomara Krejčího. V rokoch 1973 až 2004 bol členom činohry Divadla na Vinohradoch.

Jeho tvár poznajú diváci aj z desiatok filmov, televíznych inscenácií a seriálov. Medzi jeho známejšie filmové roly patrí jazdec Tomáš Bouček vo filme Smrť v sedle, Ján Kubiš v snímke Atentát alebo major Jiří Hradec v seriáli Tridsať prípadov majora Zemana.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok