Príbeh krádeže v hradnej mučiarni vo Veľkom Šariši má šťastný koniec. Ukradnutý luk je späť

Príbeh krádeže v hradnej mučiarni vo Veľkom Šariši, o ktorom sme vás informovali v máji, má šťastný koniec. Páchatelia sú už v rukách polície a časť ich lupu sa podarilo vrátiť na hrad.

Zlodeji si koncom mája odniesli z Hradu Šariš nie len suveníry, ale aj vzácny ručne robený skítsky luk. 

"Keď sme zverejnili na sociálnych sieťach, že sa niečo také stalo, ľudia veľmi reagovali. Báli sa, že nebude lukostreľba na hrade," povedala vedúca Oddelenia cestovného ruchu a prezentácie mesta Veľký Šariš Jana Jačišinová.

"Ja som si luk deň pred tým nechal v našej hradnej mučiarni a dozvedel som sa, že ten luk tam nie je. Pre mňa to bol taký šok," opísal sprievodca a lukostrelec Pavol Tuleja.

Majiteľ sa s lukom už v mysli nadobro rozlúčil. Ďalší, no tentoraz príjemný šok, zažil, keď ho približne po týždni kontaktovala polícia. 

"Oznámili mi, že boli aj šípy aj luk vrátené. Samozrejme, sa to ešte nejakým spôsobom rieši, ale ja som veľmi rád, že sa vrátil, že ho máme naspäť na hrade," potešene dodal Tuleja.

"Poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Veľký Šariš vzniesol obvinenie dvom osobám pre trestný čin krádeže spáchaný formou spolupáchateľstva," uviedlo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru Prešov.

Pán Pavol sa lukostreľbe venuje už 10 rokov. Historickú zbraň preňho vyrobili na zákazku maďarskí majstri z jaseňového dreva, rohoviny a zvieracích šliach. Jeho cena je vyše tisíc eur. 

"Kvôli trvácnosti je všetko lepené glejom, spevnené kožou a obšité všetko kožou. Takže je to veľmi vzácna ručná práca. Výroba jedného takéhoto luku trvá aj rok," poznamenal jedinečnosť luku Tuleja.

Lukostreľbu ako kráľovský šport si na stredovekom hrade môžu vyskúšať aj návštevníci. Dostrel luku je niekoľko stoviek metrov.

"Ďakujeme Polícii Slovenskej republiky, našej mestskej polícii, všetkým, ktorí videli príspevok na sociálnych sieťach, zdieľali. Určite to prispelo k tomu, že sa nám vrátili nejaké veci priamo na hrad, kde patria," poďakovala vedúca Oddelenia cestovného ruchu a prezentácie mesta Veľký Šariš Jana Jačišinová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok