V minulosti nešetril kritikou, dnes je to "normálna vec". Opozícia tvrdí, že Taraba dohodil zákazku za 600-tisíc susedovi, ten reaguje

9.8.2024 14:11 , Aktualizované: 9.8.2024 18:41

Minister životného prostredia Tomáš Taraba sprostredkoval zákazku za takmer 600-tisíc eur svojmu známemu. Navrhovaný zákon aj dôvodovú správu o zálohovom systéme pripravoval právnik z Modry, odkiaľ Taraba pochádza. Podľa medializovaných informácií sú minister a právnik susedia.

Návrh posilnenia kontroly nad zálohovým systémom vznikol v počítači externého právnika Patrika Podhorského.

Minister externé zákazky kritizoval

Taraba pritom v minulosti kritizoval externých dohodárov a z ministerstva ich vyhodil. Minister dokonca podal trestné oznámenia.

„Ja si platím právnika, aby mi zanalyzoval situáciu, to je úplne normálna vec,“ bránil sa Taraba. Minister tvrdí, že Podhorský prešiel tendrom.

„Snáď si nemyslíte, že budeme robiť s Budajovými právnikmi po tom, čo sme objavili, ako budajovci okrádali štát na kompe, na poistkách, na dohodároch. Na tlačovke sa budeme venovať aj týmto zmluvám a ukážeme, aké právne náklady sa v minulosti platili,“ napísal Taraba na sociálnej sieti v komentári. Informuje o tom SITA.

V Centrálnom registri zmlúv objavila TV Markíza zmluvu medzi Ministerstvom životného prostredia a právnickou kanceláriou za 90-tisíc eur. Zmluva bola podpísaná 1. júla a jej predmetom je poskytovanie právnych služieb v súvislosti s realizáciou najmä geologických prác.

Podhorský získal pre svoju kanceláriu niekoľko zákaziek v období od mája do júla, a to výlučne v oblasti životného prostredia, v celkovej hodnote takmer 600-tisíc eur bez DPH.

Vodohospodársky podnik a vodohospodárska výstavba vydali súťaž, do ktorej sa mohol prihlásiť hocikto. Podhorský sa k situácii nevyjadril. Ozrejmil, že je momentálne na dovolenke.

Zmluvy za 600-tisíc eur

K téme zákaziek pre ministerstvo životného prostredia mali progresívci tlačovú besedu. „Ďalším dôkazom, že vláda myslí len na svojich blízkych ľudí, sú zákazky na ministerstve životného prostredia pre právnu kanceláriu Patrika Podhorského, suseda ministra Tomáša Tarabu z Modry,“ povedal na tlačovej besede Ján Hargaš z PS.

Firma právnika mala podľa opozičného poslanca v minulých rokoch priemerné tržby 300-tisíc eur, za dva a pol mesiaca práce s rezortom ale podpísala zmluvy za takmer 600-tisíc eur. Podľa Hargaša ide o konflikt záujmov.

Poslanec tvrdí, že vláda zjednodušila prideľovanie zákaziek bez výberového konania. Právnik sa mal dostať “k zdrojom z ministerstva ešte podľa starých pravidiel, no po novom sa budú môcť takéto zákazky udeľovať bez akejkoľvek verejnej kontroly až do sumy 750-tisíc v každej štátnej inštitúcii“.

Pozrite si tlačovú besedu strany PS:

Podhorský nie je známy ako eko právnik

Kancelária Podhorského má poskytovať právne služby ministerstvu životného prostredia, Slovenskému vodohospodárskemu podniku aj Vodohospodárskej výstavbe. Za jeden úkon môže dostať 15-tisíc eur. Spomenul to na tlačovej besede mimoparlamentnej strany Demokrati Michal Kiča.

Podhorský pritom nie je známy prácou v oblasti životného prostredia. Kiča hovoril o zmluvách pre právnikovu kanceláriu vo vyše 30 sporoch v celkovej hodnote 841 miliónov eur. Podľa neho zákazku dostal vďaka kamarátskym a susedským vzťahom s ministrom.

Kiča sa chce obrátiť na Úrad vládneho auditu a na ministerstvo financií. Myslí si, že “časť týchto služieb si objednáva ministerstvo nehospodárne a nevie preukázať jeho účelovosť“.

Malé sumy sú problém, 600-tisíc je v poriadku?

Dodal, že Taraba si rozhodnutie dopredu pripravil, keď si dal previesť tri milióny eur, ktoré schválila vláda. Medzi položkami, na ktoré chcel peniaze využiť, boli aj právne služby.

K ministrovmu výberu externého pracovníka sa vyjadrila aj Iniciatíva My sme les. „Pán minister Taraba sa neustále štylizuje do polohy ochrancu finančných aj iných záujmov ministerstva a celého Slovenska pred dohodármi či mimovládkami. Nerozumiem, ako s tým ide dohromady podpisovanie lukratívnych zmlúv so súkromným právnikom, keď na tvorbu legislatívy má ministerstvo k dispozícii celý legislatívny odbor. Pártisícové sumy pre dohodárov sú problém, ale 600-tisíc eur je v poriadku?“ pýta sa Ondrej Kameniar.

Osobný vzťah právnika a ministra vyvoláva podľa zástupcu iniciatívy pochybnosti o spolupráci.

Nevidí problém

Taraba nevidí problém v tom, že si jeho rezort kupuje právne služby od advokáta, s ktorým sa poznajú tri roky. Ministerstvo je vraj ochotné zverejniť dokumenty, na základe ktorých sa rozhodlo, že potrebuje externého právnika. 

Najnovšie stanovisko Tomáša Tarabu si môžete pozrieť v zázname z jeho tlačovej konferencie, ktorý usporiadal v piatok poobede.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok