Proruský motorkársky gang Brat za Brata zmizol zo sociálnych sietí. Meta ich zablokovala

9.8.2024 13:54

Koordinovali svoje aktivity s ruskou ambasádou a šírili hoaxy. Motorkárskemu gangu Brat za Brata spoločnosť Meta zablokovala účty.

Ruský motorkársky klub Noční vlci vyrazil na spanilú jazdu do Berlína, zastavia sa aj v Donecku
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Motorkársky gang Noční vlci

Motorkárskemu gangu Brat za Brata, ktorý má zdanlivé prepojenia na ruskú ambasádu na Slovensku, zablokovala spoločnosť Meta účty. Zdieľať obsah tak už nemôžu ani na Facebooku, ani Instagrame. Na udalosť upozornil profil Hoaxy a podvody.

Gang na zablokovanie účtov reagoval vytvorením nových profilov. Na Facebooku je momentálne možné nájsť účet s názvom Brat za Brata - pokračovanie. Aktívni sú aj v rámci platforiem TikTok, Telegram či YouTube.

Ako v minulosti informovali Aktuality, gang vznikol odchodom niektorých členov Nočných vlkov - otvorene proruskej a propagandistickej motorkárskej organizácie. Vytvorili si vlastné občianske združenie Motorkári Slovenska, ktoré dnes už nesie názov Brat za Brata.

Hoaxy šírili viackrát

Na aktivity gangu v minulosti upozornila aj slovenská polícia. V roku 2022 na sociálnej sieti informovala, že Brat za Brata je importérom ruskej informačnej operácie na Slovensku, počas ktorej sa šíril hoax o bývalom poľskom premiérovi Mateuszovi Morawieckom. Podľa mnohokrát zdieľaných príspevkov na sociálnych sieťach sa mal pokloniť pred hrobom Stepana Banderu v Kyjeve. Išlo však o fotomontáž.

Polícia SR tiež upozornila, že Brat za Brata už dlhodobo koordinuje svoje aktivity s ruskou ambasádou na Slovensku. Úlohu gang napríklad zohral aj v kauze hrobov v Ladomirovej. Podľa hoaxu šíreného pôvodne ruskou ambasádou mal dať starosta zdemolovať hroby rakúsko-uhorskej armády z prvej svetovej vojny. Nič také sa však nestalo.

„V tom čase kopírovala a publikovala statusy z facebookovej stránky ruskej ambasády na Slovensku takmer obratom. Ak ambasáda niečo v ten deň zmazala, menovaná stránka pristúpila k rovnakému kroku. Bola to tá istá stránka, ktorá v rovnaký deň zverejnila meno a fotografiu vtedajšieho starostu obce,“ opísala aktivity motorkárov polícia.

Pozrite si archívnu reportáž o dezinformačnej kampani k eurovoľbám:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok