Pre 47 eur pre Ukrajinu môže skončiť na 14 rokov za mrežami. Rusko obvinilo americkú občianku z vlastizrady

8.8.2024 12:00

Xenia Karelinová, ktorá má duálne ruské a americké občianstvo, si môže odpykať vysoký trest. Za pár eur na humanitárnu pomoc ju v Rusku obvinili z vlastizrady.

Balerína Xenia Karelinová, ktorá má ruské aj americké občianstvo, sa pred súdom v Rusku priznala k vlastizrade. Stíhaná je v súvislosti s darovaním približne 50 dolárov pre charitatívnu organizáciu na pomoc Ukrajine.

S odvolaním sa na ruské médiá o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

Tridsaťdvaročnú Američanku ruského pôvodu zadržali začiatkom tohto roka počas návštevy u príbuzných v ruskom meste Jekaterinburg. Pojednávanie na tamojšom súde sa začalo v júni.

Pozrite si zábery zo súdu.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdila, že žena spáchala vlastizradu tým, že krátko po vypuknutí vojny na Ukrajine poskytla finančnú pomoc cudziemu štátu pri aktivitách namierených proti bezpečnosti Ruska. Okrem toho sa opakovane zúčastňovala na protestoch proti vojne na Ukrajine.

Zopár eur na humanitárnu pomoc

Čiastku vo výške 51,80 dolárov, čo je v prepočte 47,35 eura, darovala v roku 2022 organizácii Razom, ktorá poskytuje pomoc Ukrajine napadnutej Ruskom. FSB tvrdila, že konečným príjemcom pomoci bola ukrajinská armáda.

Razom v čase zadržania rusko-americkej občianky vyjadrila zdesenie nad týmto konaním. Na webovej stránke charitatívnej organizácie sa uvádza, že v rámci svojej činnosti podporuje humanitárne projekty vrátane dodávok súprav prvej pomoci, generátorov, vysielačiek či vozidiel pre ukrajinských zdravotníkov.

Zároveň podľa Reuters pomáha deťom na Ukrajine a zraniteľným komunitám postihnutým vojnou, ktorým poskytuje potraviny, prístrešie, psychologickú podporu a čistú vodu.

Za mrežami môže stráviť roky

Ruská prokuratúra vo štvrtok navrhla pre Karelinovú 15-ročný trest.

Obžalovaná nebola súčasťou veľkej výmeny väzňov medzi Ruskom a Západom, ku ktorej došlo v uplynulom týždni v tureckej Ankare.

Vyhlásenie verdiktu súdu sa očakávalo vo štvrtok, no podľa reportéra Reuters, ktorý sa na pojednávaní zúčastňuje, by mal odznieť až 15. augusta.

Karelinová sa narodila v Rusku, no v roku 2012 emigrovala do Spojených štátov a v roku 2021 sa stala americkou občiankou. Pracovala v kúpeľoch v Los Angeles.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok