Rusko hovorí o útoku, Kyjev mlčí. Ukrajincom sa podarilo v Kurskej oblasti obsadiť niekoľko dedín

7.8.2024 22:57

Ukrajinským jednotkám, ktoré v utorok prenikli do ruskej Kurskej oblasti, sa podľa agentúry Meduza, ktorá je blízka ruskej armáde, podarilo získať oporu v pohraničnej oblasti a obsadiť niekoľko dedín.

Ukrajina vojna vojaci
Foto: TASR/AP

Večerný príhovor Zelenského

Telegramový kanál Rybar podvečer pripustil, že situácia sa z ruského pohľadu zhoršuje a že ukrajinskí vojaci ovládli minimálne západnú časť mesta Suga a predvoj ukrajinských síl prenikol do mesta Korenevo. 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo svojom večernom príhovore o bojoch v Kurskej oblasti nezmienil, ale bez zjavného dôvodu poďakoval všetkým ukrajinským vojakom za ich odvahu, uviedla spravodajská stanica BBC.

Výnimočný stav v celom regióne

Úradujúci gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov vyhlásil v celom regióne výnimočný stav "v dôsledku pretrvávajúcej zložitej situácie v pohraničných oblastiach" a "s cieľom odstrániť následky vpádu nepriateľských vojsk".

Ukrajinské úrady nariadili evakuáciu približne 6 000 ľudí vrátane 425 detí z 23 pohraničných obcí susediacich s Kurskou oblasťou, oznámil podľa agentúry AFP Volodymyr Artyukh, náčelník vojenskej správy Sumskej oblasti.

Tieto informácie nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov a Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril k ruským tvrdeniam o údajnom preniknutí ukrajinských síl do Kurskej oblasti.

"Je dôležité pokračovať v ničení nepriateľa rovnako presne, ako to dokážu naši vojaci, rovnako vytrvalo, ako to pomáha celej obrane našej Ukrajiny, a rovnako efektívne, ako to prináša výsledky. Čím väčší bude tlak na Rusko, agresora, ktorý priniesol vojnu na Ukrajinu, tým bližšie bude k mieru - spravodlivému mieru dosiahnutému spravodlivou silou," povedal ukrajinský prezident.

Tisíc mužov na Kurskú oblasť

Náčelník ruského generálneho štábu Valerij Gerasimov podľa agentúry Interfax na brífingu s prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že útok na Kurskú oblasť sa začal v utorok okolo 05.30 h (04.30 h SEČ) a zúčastnili sa na ňom ukrajinské jednotky v počte do 1000 mužov.

Podľa generála bolo cieľom ovládnuť pohraničný okres, ale ruské sily s podporou letectva, raketových a delostreleckých síl zastavili postup nepriateľa hlboko do územia.

"V súčasnosti jednotky skupiny Sever spolu s pohraničníkmi pokračujú v likvidácii nepriateľa v miestach bezprostredne priliehajúcich k rusko-ukrajinskej hranici," povedal Gerasimov. Ukrajinské straty vyčíslil na najmenej 100 zabitých a 215 zranených a 54 kusov obrnenej techniky vrátane siedmich tankov vyradených z boja.

Územie nikoho a šedá zóna

Rybár naopak píše, že ukrajinské sily prenikli na západné predmestia Sugy a centrum päťtisícového mesta sa nachádza v "šedej zóne", na území nikoho, zatiaľ čo ruské sily kontrolujú vyvýšenú východnú časť mesta. Časť ukrajinských síl zároveň postúpila južne od mesta a obsadila dediny Gornal, Gujevo a Kirilovka. Ukrajinské sily postúpili aj na severozápad a obsadili obce Leonidovo a Ljubimovka.

Ruské sily podnikli protiútok na osadu Zelenyj Šljach, ale nepodarilo sa im ju oslobodiť. Ukrajinské sily prepravili na obsadené územie vybavenie na výstavbu opevnení.

"Ale obsadiť a udržať územie sú dve úplne odlišné veci," povedal Rybár. Uznal však "mediálne víťazstvo" ukrajinských síl po neúspechoch v Doneckej oblasti.

Ako reagovalo Rusko

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) vo svojej najnovšej analýze bojov napísal, že nemôže overiť mnohé z ruských tvrdení. ISW uviedol, že neobjavil ani dôkazy na podporu tvrdení niektorých ruských zdrojov, že na súčasnom cezhraničnom prenikaní sa popri ukrajinských vojakoch podieľali aj príslušníci ruského dobrovoľníckeho zboru.

Legion Svoboda sa k situácii v Rusku nevyjadril. Podľa ISW niektorí ruskí vojenskí blogeri v utorok označili útoky za "neúspešné" alebo za "mediálnu senzáciu". Viacerí naznačili, že Ukrajinci sa možno snažia odlákať ruské jednotky zo susednej ukrajinskej Charkovskej oblasti.

Pozrite si video o tom, ako sa dostali ukrajinskí vojaci do Kurskej oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok