Aktivisti prerušili pápežovu audienciu vo Vatikáne. Býčie zápasy sú hriech, prestaňte žehnať koridu, vykrikovali

7.8.2024 19:15

Pápežovu stredajšiu generálnu audienciu vo Vatikáne nakrátko prerušili dvaja členovia organizácie na ochranu práv zvierat, ktorí vykrikovali heslá proti býčím zápasom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Pápež František
Foto: TASR/AP

Ženy prechádzali uličkou v Aule Pavla VI. vo Vatikáne s transparentmi s heslami "Býčie zápasy sú hriech" a "Prestaňte žehnať koridu".

Takéto nápisy mali aj na tričkách. Z miesta konania ich rýchlo vyviedla ochranka.

Pápež František mal v stredu svoju prvú generálnu audienciu po mesačnej prestávke, počas ktorej sa pripravoval na náročné obdobie plné ciest a diskusií o budúcnosti katolíckej cirkvi. S veriacimi sa kvôli horúčavám v Ríme nestretol na Svätopeterskom námestí, ale v Aule Pavla VI.

Pápež napríklad privítal skupinu katolíkov z Mexika oblečených v tradičných krojoch s farebnými čelenkami z vtáčieho peria a maskami na tvári.

Odkiaľ sú aktivisti?

Podľa tričiek, ktoré mali aktivisti oblečené, išlo o členov organizácie PETA. Agentúra Reuters uvádza, že tento rok je to už najmenej druhýkrát, čo ľudia spojení s touto skupinou zorganizovali protest na pápežskom podujatí.

V januári dve ženy prejavili svoj nesúhlas s býčími zápasmi počas modlitieb, na ktorých sa pápež zúčastnil v rímskej Bazilike svätého Pavla za hradbami.

Aktivistky tvrdia, že niektorí katolícki kňazi dávajú účastníkom býčích zápasov požehnanie.

Tradícia koridy

Pápež František, pre ktorého je ochrana životného prostredia jednou z dôležitých tém jeho pontifikátu, sa podľa agentúry Reuters k otázke býčích zápasov zatiaľ verejne nevyjadril. Jeden z jeho predchodcov, pápež Pius V., ktorý stál na čele katolíckej cirkvi v 16. storočí, však o býčích zápasoch povedal, že sú "vhodnejšie pre diabla ako pre človeka".

Tradícia koridy sa stále udržiava v Španielsku, Francúzsku, niektorých krajinách Latinskej Ameriky a Portugalsku, kde sa však býk nezabíja v aréne.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. decembra 2023, ako pápež dal požehnanie párom rovnakého pohlavia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok