Najvyšší súd sa nakoniec rozhodol inak. Hrobár z gangu sátorovcov si už neodsedí doživotie

7.8.2024 17:45 , Aktualizované: 7.8.2024 19:45

Senát Najvyššieho súdu SR odsúdil v stredu Lehela Horvátha, označovaného za "hrobára" zločineckej skupiny dunajskostredského gangu sátorovcov, na 20 rokov väzenia. Rozhodnutie je právoplatné. Prvostupňový Špecializovaný trestný súd mu pôvodne vymeral doživotie.

Väzenie s najprísnejším stupňom

Trest si odpyká vo väzení s najprísnejším stupňom stráženia. Súd Horváthovi uložil aj ochranný dohľad na tri roky a povinnosť spoločne a nerozdielne nahradiť škodu poškodenej spoločnosti v sume viac ako jeden milión eur. Pozostalým obetí musí nahradiť nemajetkovú ujmu po 10.000 eur.

Procesné chyby a zmena právnych kvalifikácii

Horváthov obhajca Peter Schmidl rozhodnutie odvolacieho súdu rešpektuje. Konštatoval, že je spokojný s tým, ako sa pomenili právne kvalifikácie.

"Je to všetko v súlade s tým, čo sme požadovali. Dokonca sa konštatovali aj procesné chyby, podľa nášho názoru boli vážne," zhodnotil. Dvadsaťročný trest väzenia však považuje za vysoký.

Horváth čelil obžalobe pre účasť na viacerých vraždách i krádeži 45,5 milióna slovenských korún z bezpečnostnej schránky v Dunajskej Strede.

Najvyšší súd sa prípadom zaoberal už druhý raz. V prvom prípade vec vrátil späť Špecializovanému trestnému súdu.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. februára 2021 o jeho obžalobe.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok