Hrozné výsledky a opätovné vylúčenie nie sú problém. Rusom sa vďaka vojne otvárajú brány univerzít dokorán

8.8.2024 05:45

Syn ruského vojaka, ktorý bojuje proti Ukrajine a ktorý bol minulý rok na základe tejto skutočnosti prijatý na prestížnu technickú univerzitu v ruskom hlavnom meste, bol napriek historicky nízkym výsledkom na prijímacích skúškach po prvom semestri zo školy vylúčený kvôli zlým známkam.

Náčelník českého generálneho štábu varuje: Vojna medzi Ruskom a NATO je možná
Foto: TASR/AP

Kvôli vojne na Ukrajine sa opäť dostal na univerzitu

Teraz je však opäť študentom Moskovského fyzikálno-technického inštitútu (MFTI), keďže bol opätovne prijatý na štúdium v rámci kvóty pre deti účastníkov vojny, informujú ruské spravodajské webové stránky Mediazona a Važne istorii s odvolaním sa na študentove príspevky na sociálnych sieťach.

"Z objektívnych dôvodov si nie som istý, či to vôbec dokážem. Ale skúsim to," napísal Dmitrij Z. na telegrame.

Dima, zdrobnenina Dmitrijovho mena, bol prvýkrát prijatý na školu v júli minulého roka. Vtedy šokoval ruské médiá, keď na YouTube priznal, že na prijatie na univerzitu mu stačí 127 bodov (57 z ruštiny a 70 z matematiky), hoci ostatní uchádzači vlani museli mať aspoň 291 bodov.

Vylúčili ho a znovu prijali

V januári však oznámil, že bol vylúčený. Tvrdil, že nedodržiaval učebné osnovy, pretože ochorel a vynechal veľa hodín.

Tlačová služba univerzity však vysvetlila, že študent môže byť opätovne prijatý na štúdium, pretože zákon zakotvujúci výhody pre účastníkov vojny proti Ukrajine a ich deti pri prijímaní na univerzitu nie je časovo obmedzený.

Tento rok bolo na základe kvót pre účastníkov vojny a ich deti prijatých na 18 najlepších ruských univerzít viac ako 2 000 ľudí, čo je o 75 % viac ako vlani. Niektorí z nich boli prijatí bez skúšok.

Z tých, ktorí boli prijatí s výsledkami, by 70 percent na základe svojich výsledkov nepostúpilo, uvádza Važneje istorii. Spolu s Dmitrijom boli na MFTI prijaté ďalšie dve desiatky ľudí z kvóty pre účastníkov vojny a ich deti, dodáva stránka.

Pozrite si reportáž o tom, ako sa ukrajinskí vojaci dostali do Kurskej oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok