Nebezpečné počasie ich už neprekvapí. New York myslí na ľudí v bytoch na najnižších poschodiach, nasadil drony

8.8.2024 05:00

Mesto New York začalo používať drony namiesto systémov verejného rozhlasu na varovanie obyvateľov pred nebezpečným počasím. Drony vybavené reproduktormi lietajú nad domami, aby varovali ľudí žijúcich v suterénnych alebo prízemných bytoch pred blížiacimi sa prívalovými dažďami, informovala agentúra AP.

New York
Foto: TASR/AP

Varovanie v podobe dronov

"Buďte pripravení opustiť miesto," ozýva sa hlas zo vzduchu na záberoch, ktoré v utorok zverejnila newyorská agentúra pre mimoriadne situácie. "Ak dôjde k záplavám, neváhajte opustiť miesto," znelo tiež varovanie.

Do konkrétnych štvrtí ohrozených povodňami bolo nasadených približne päť tímov, každý s niekoľkými dronmi.

Zach Iscol, komisár mestského krízového manažmentu, uviedol, že správy sú vysielané vo viacerých jazykoch. Očakáva sa, že drony zostanú v prevádzke, kým ich let neznemožní počasie.

Smrteľné a nebezpečné počasie

Bleskové záplavy môžu byť smrteľné pre obyvateľov New Yorku žijúcich v suterénnych bytoch, ktoré môžu byť počas povodní rýchlo zaplavené. V roku 2021 sa tak počas dažďov spôsobených doznievajúcim hurikánom Ida utopilo vo svojich domovoch 11 ľudí.

Drony dopĺňajú iné formy varovania, ako sú správy na sociálnych sieťach, výstražné textové správy a systém na vyrozumenie viac ako 2 000 komunitných organizácií v celom meste, ktoré slúžia seniorom, ľuďom so zdravotným postihnutím a iným skupinám.

"Viete, žijeme v bubline a musíme varovať ľudí tam, kde sa nachádzajú, aby boli pripravení," povedal v utorok na tlačovej konferencii starosta New Yorku Eric Adams.

Adams je podľa vlastných slov "blázon do technológií". Jeho úrad využíva aj najmodernejšiu technológiu dronov na monitorovanie veľkých zhromaždení a na vyhľadávanie žralokov v blízkosti pláží.

Pod jeho vedením sa mestská polícia krátko využívala robota na hliadkovanie na stanici Times Square a niekoľkokrát nasadila robotického psa na nebezpečné miesta vrátane garáže na Manhattane, ktorá sa zrútila v roku 2023.

Pozrite si archívnu reportáž z 22. júla 2024 prelomovom zariadenie do vrecka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok