Kováčik je na slobode, z väznice vykráčal bez náramku. Susko rozhodol zákonne, Kolíková nech vráti diplom, odkazuje Fico

7.8.2024 12:03 , Aktualizované: 7.8.2024 15:48

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik je na slobode. V minulosti bol odsúdený za korupciu. K jeho prepusteniu sa vyjadril minister spravodlivosti Boris Susko, exministerka Mária Kolíková aj premiér Robert Fico.

Dušan Kováčik
Foto: TASR/Ján Krošlák

Susko a Kolíková reagujú

Advokát tiež potvrdil, že sa s dovolaním obrátili priamo na ministra spravodlivosti Borisa Suska. Ten má totiž právomoc do rozhodnutia súdov prerušiť výkon trestu, čo aj robil. Susko o tom informoval vo videu.

Exministerka spravodlivosti Mária Kolíková tvrdí, že konanie ministra spravodlivosti Suska je bezprecedentným zásahom do súdnej moci.

"Považujem za absolútne nepatričné, aby minister spravodlivosti vstupoval do rozhodnutia súdu o vine páchateľov trestných činov tak, že ich bude prepúšťať bez rozhodnutia sudov na slobodu. Tento priestor by mal zostať vždy nezávislému a nestrannému súdu," uviedla.

Vráťte diplom, odkazuje Kolíkovej Fico

Premiér Robert Fico Suskovo rozhodnutie bráni. Tvrdí, že rozhodol zákonne a spravodlivo.

"Predstavitelia SMERU – SSD konzistentne označujú prípad D. Kováčika za učebnicový príklad zmanipulovaného monsterprocesu, ktorého cieľom bolo odstaviť D. Kováčika a vydláždiť cestu politickému nominantovi I. Matoviča D. Lipšicovi," vyjadril sa na predseda vlády na sociálnej sieti.

Kolíkovej odkázal, aby vrátila diplom a štátu 100-tisíc eur. "Označiť rozhodnutie B. Suska za nepatričné zasahovanie do súdnej moci môže len taká právnická príšera ako je ona. Minister spravodlivosti má podľa Trestného poriadku zákonnú právomoc prepustiť odsúdeného na slobodu, ak podáva v jeho prospech dovolanie. O čom to tára pani Kolíková?" pýta sa.

Kováčikova minulosť

Kováčik šéfoval Úradu špeciálnej prokuratúry od septembra 2004 do novembra 2020. Národná kriminálna agentúra ho zadržala koncom októbra 2020 v rámci akcie Boží mlyn. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia.

Exprokurátor je právoplatne odsúdený po rozhodnutí Najvyššieho súdu za prijatie úplatku vo výške 50-tisíc eur výmenou za prepustenie mafiánskeho bosa z vyšetrovacej väzby.

Nejde však o jedinú kauzu, kvôli ktorej sa Kováčik postavil pred súd. Úplatok mal prebrať aj od Petra Košča, ktorý od špeciálneho prokurátora chcel, aby pod koberec zamietol dve trestné kauzy. Prokurátor pre Kováčika žiadal peňažný trest vo výške 200-tisíc eur a súhrnný trest odňatia slobody za korupciu 14 rokov. Exprokurátor figuruje aj v kauze Očistec.

Pozrite si aj diskusiu o kauze Očistec:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok