Iránsky vzdušný priestor zíva prázdnotou. Opakuje sa ukrajinský scenár, varuje bezpečnostný analytik

7.8.2024 13:16

Komerčné lety sa iránskemu nebu vyhýbajú za každú cenu. Bezpečnostný analytik Radovan Bránik túto skutočnosť považuje za dôkaz, že ozbrojený konflikt na Blízkom východe je na spadnutie. Teherán by mohol paľbu spustiť už do niekoľkých hodín.

irán flight radar.jpg
Foto: FlightRadar

Vzdušný priestor nad Iránom sa vyprázdnil a v stredu ho už nepretínajú takmer žiadne komerčné lety, s výnimkou tých domácich.

Podľa bezpečnostného analytika Radovana Bránika môže ísť o predzvesť otvoreného ozbrojeného konfliktu medzi Iránom a Izraelom. Podobným spôsobom totiž lietadlá prestali lietať aj nad Ukrajinou vo februári 2022.

„Ponad Irán letia okrem domácich už iba Emirates a jeden Wizz smerujúci do Doha; nemá už inej trasy. Prakticky prázdny je už Libanon, Sýria, Irak a takmer celé Jordánsko. Všetka ostatná premávka obchádza Izrael z juhu, preletiac nevyhnutný kúsok jordánskeho vzdušného priestoru a natlačení prelietavajú ponad Saudskú Arábiu,“ opisuje situáciu Bránik.

Podľa bezpečnostného analytika do začiatku konfliktu ostáva niekoľko hodín, nanajvýš zopár desiatok.

V napätí už niekoľko dní

Ako sme nedávno informovali, Irán odôvodňuje blížiaci sa konflikt smrťou vodcu palestínskeho teroristického hnutia Hamas Ismáíla Haníju, ktorého zabila raketa v jeho rezidencii v Teheráne. Izrael sa k útoku oficiálne neprihlásil.

Irán sa na margo odvetného konfliktu vyjadril, že nechce eskalovať napätie v regióne, no potrestanie Izraela považuje za nevyhnutné.

Vypuknutie konfliktu je pritom na spadnutie už niekoľko dní. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken očakával začiatok útokov na Izrael už pred troma dňami (4.8.) a tvrdil, že Tel Avivu ostáva nanajvýš 48 hodín.

Blinken tiež uviedol, že nie je jasné, akým spôsobom Irán na Izrael zaútočí. Spojené štáty sú však presvedčené, že na útoku sa bude podieľať aj libanonské hnutie Hizballáh. Nie je vylúčená ani účasť ďalších regionálnych spojencov Teheránu.

Pozrite si aj reportáž o reakcii palestínskeho prezidenta na smrť vodcu Hamasu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok