Slováci ich budú mať neskoro, ale zadarmo. Štát prerobil na pasoch viac ako pol milióna eur

6.8.2024 17:05

Na omeškaných pasoch štát prerobil viac ako pól milióna eur. Tie musia vyplatiť 21-tisíc ľudom, ktorí budú mať pasy síce s omeškaním, ale zadarmo.

600-tisíc eur. Toľko je štát dlžný ľudom, ktorí si zaplatili za vyhotovenie pasu. Tým, ktorí nedostali pas v stanovenom čase, vrátia poplatok.

Peniaze sa vrátia

"Občanom, ktorí čakali na vydanie cestovného pasu viac ako 60 dní, sa v súlade so zákonom o správnych poplatkoch vydávajú rozhodnutia o vrátení správneho poplatku. V praxi to prebieha tak, že pri preberaní vyhoveného pasu na klientskom centre naši pracovníci žiadajú korešpondenčné údaje a číslo bankového účtu, na ktorý majú byť finančné prostriedky zaslané," uviedol hovorca ministerstva vnútra Matej Neumann.

Najväčším problémom je zvýšenie správnych poplatkov od 1. apríla. Pôvodne vyhotovenie cestovného pasu stálo 33 eur. Dnes to už je 50 eur. Pred termínom zvýšenia záujem o pasy enormne vzrástol. Rezort vnútra evidoval až 25-tisíc žiadateľov týždenne.

Babrácky naplánované?

"O pas som si žiadala začiatkom apríla v partizánskom a povedali mi, že by mal prísť do 31 dní. No teraz je to nejakých 35 dní," tvrdí žiadateľka.

"Nával žiadostí o pasy vznikol najmä kvôli zvýšeniu správnych poplatkov. Keďže to naplánovali takto babrácky pred letnou sezónou, výsledkom je katastrofa. Ministri si zvýšili platy na 8-tisíc eur mesačne, zločincom sa znížili tresty a obyčajným slušným pracujúcim ľuďom zvýšili poplatky a dane," uviedol predseda strany Sas Branislav Gröhling.

Tí, ktorí čakali na pas a nevydali im ho v 30-dňovej lehote, dostanú peniaze na účet v najbližších dňoch.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok