Český rozhlas už so slovenskou stranou nechce spolupracovať. Obáva sa, že STVR bude neobjektívna

6.8.2024 18:01

Slovenský a český rozhlas majú dlhú spoločnú históriu a doposiaľ boli ich vzťahy na nadštandardnej úrovni. Intenzívna spolupráca však s príchodom STVR minimálne dočasne končí. Prerušil ju generálny riaditeľ Českého rozhlasu.

RTVS STVR rozhlas
Foto: TASR/Dano Veselský

Prechod z RTVS na novú STVR má dopad aj na vzťahy s jej českým rádiovým náprotivkom Českým rozhlasom (ČRo). Podľa spravodajského webu HlídacíPes pozastavil ČRo so slovenskou stranou všetky zmluvné väzby.

Dôvodom je rozhodnutie jeho generálneho riaditeľa Reného Zavorala, ktorý ozrejmil, že chce najprv počkať, ako sa bude nová STVR správať a profilovať.

„Chcem chvíľu počkať a vidieť, či bude nová organizácia obhajovať princípy nezávislého, nestranného, ​​objektívneho média verejnej služby,“ vysvetľoval generálny riaditeľ na júlovom zasadnutí rozhlasovej rady ČRo.

Čo to znamená v praxi?

V praxi to bude znamenať, že nateraz skončí programová spolupráca medzi STVR a ČRo, do ktorej patrilo napríklad spoločné regionálne vysielanie so štúdiom v Banskej Bystrici či spoločný vianočný koncert. Končí taktiež všetka výmena spravodajského obsahu.

Ako ďalej pripomína web, Zavoral sa k rušeniu RTVS vyjadroval v minulosti kriticky. „Ide nepochybne o počiatočný krok smerujúci k zoštátneniu média verejnej služby na Slovensku a k potlačeniu jeho slobodného a objektívneho vysielania, ktoré je jednou z podmienok pre zachovanie demokracie a názorovej plurality v tejto krajine,“ komentoval v marci tohto roku.

Česká televízia zatiaľ pokračovanie spolupráce s STVR nevylúčila a čaká na spoločné rokovania.

Pozrite si archívnu reportáž ku oficiálnemu schváleniu zmien v STVR:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok