VIDEO: Amsterdamom preplávali obojživelné autá. Unikáty boli v meste naposledy, stopla ich príroda

Farebný sprievod obojživelných vozidiel plával vo štvrtok večer po amsterdamských kanáloch. Išlo o záverečné podujatie niekoľkodňovej jazdy po holandských mestách. Majitelia týchto unikátnych áut plávali po Amsterdame poslednýkrát. Od roku 2025 ich stopnú nové environmentálne predpisy.

obojživelné auto
Foto: Reuters

Každý rok jazdia na toto podujatie nadšenci z niekoľkých európskych krajín a obvykle sa sprievodu zúčastňuje okolo 80 vozidiel.

Divadlo pre oči

"Musím ísť v skupine, chcem cítiť atmosféru Amsterdamu. Ľudia stoja pri kanáloch, na mostoch, chcú vidieť tieto autá. Trojroční, osemdesiatroční, na tom nezáleží, všetci nás radi vidia," povedal organizátor podujatia Roy Bolks.

Tento rok malo na starosti organizáciu Holandsko. Možnosť poslednýkrát jazdiť v slávnych amsterdamských kanáloch prilákala rovnú stovku majiteľov áut, čo je viac než obvykle, vysvetlil organizátor podujatia Bolks. "A to len preto, že sme stanovili limit. Vytvorili sme čakací zoznam," vysvetlil.

"Fantastické, krásne. Jazda amsterdamskými kanálmi... čo viac si priať? So 100 obojživelnými vozidlami," povedal jeden z účastníkov.

Pozrite si, ako autá plávali po hladine.

Elektrické obojživelné autá sú vzácne

Sprievod ale už kanálmi Amsterdamu prešiel naposledy. "Samozrejme, každý musí myslieť na životné prostredie, a my to chápeme, ale je škoda, že nemôžeme tieto autá jednoducho premeniť na elektrické," uviedol holandský účastník sprievodu Onno den Boer.

Elektrické obojživelné vozidlá sú vzácne, ale organizátor podujatia Bolks povedal, že o dvoch vie. "Nie sú ľahko ovládateľné, pretože batéria je príliš veľká. Vozidlo sa stáva príliš ťažkým," dodal.

Neobvyklé autá by sa mohli vrátiť do Amsterdamu, ak sa pre ne zlepší technológia, o takomto výskume ale Bolks momentálne nevie.

Podujatie sa začalo v pondelok (29. júla) v Amsterdame a obojživelné autá išli do miest Monnickendam a Utrecht. Trasu zakončia vo štvrtok v Amsterdame.

Sprievod sa prvýkrát konal v roku 1987, Amsterdam ho hostil štyrikrát. Nová legislatíva neplatí pre celú krajinu, takže sprievod sa môže stále konať v Holandsku. O pár rokov sa uskutoční vo Frieslande, povedal Bolks.

Budúci rok sa sprievod bude konať v Belgicku, neďaleko Gentu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok