Opozícia tlačí na vyvodenie zodpovednosti za nelegálny let ponad Malú Fatru. Kuffa má odstúpiť, Taraba reaguje

6.8.2024 09:36 , Aktualizované: 6.8.2024 14:52

Let nad prírodnými rezerváciami rozbúril politické vody. Opozícia od začiatku volala po vyvodení zodpovednosti. Aj dnes žiada Filipa Kuffu o odstúpenie z funkcie a ministra Tarabu o jeho odvolanie.

vrtulnik.png
Foto: ta3/Jozef Slivenský

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) ukončila štátny dozor nad prípadom sporného letu vrtuľníka ponad prírodné rezervácie Tiesňavy a Rozsutec, nachádzajúce sa v Národnom parku Malá Fatra.

Závery inšpekcie definitívne potvrdili, že let prebehol bez súhlasu príslušného orgánu ochrany prírody. Na nové informácie ako prvá upozornila televízia Markíza.

Politickému sporu sa ta3 venovala aj v reportáži z 12. apríla:

Chýbajúce povolenie

Práve bývalý štátny tajomník ministerstva životného prostredia Michal Kiča (Demokrati) bol tým, kto podal podnet na inšpekciu.

Na chýbajúce povolenie upozorňoval od samého začiatku. Prípad bude teraz prejednaný Inšpekciou životného prostredia v Žiline v samostatnom priestupkovom konaní.

Opozícia let označila za príklad "papalášizmu" a opakovane vyzývala štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu na odstúpenie. Kuffa však doteraz trval na tom, že zákon nebol porušený.

Havária vrtuľníka

Incident s tým istým vrtuľníkom ešte viac rozvíril verejnú debatu, keď stroj koncom mája havaroval pri Chate pod Rysmi, kde sa v tom čase konala oslava dokončenia novej latríny.

Progresívci sa obracajú na Tarabu, ten reaguje

K záveru inšpekcie sa vyjadrilo aj opozičné hnutie Progresívne Slovensko. Pripomína, že už v apríli zvolalo v parlamente mimoriadny výbor, kde dalo Kuffovi priestor vysvetliť okolnosti letu.

"Následne sme ho pre zjavné porušenie zákona o ochrane prírody vyzvali na odstúpenie a ministra Tarabu na jeho odvolanie. Obaja odmietli prevziať zodpovednosť," uvádza v stanovisku PS.

Strana opätovne vyzýva ministra Tarabu, aby konal a Kuffu z funkcie štátneho tajomníka odvolal. Ten reagoval, že pilot vrtuľníka porušil zákon a musí znášať následky z porušenia legislatívy. Ku Kuffovi sa nevyjadril.

"Postup SIŽP je dôkazom toho, že príslušné orgány patriace pod Ministerstvo životného prostredia SR si robia svoju prácu poctivo a nezávisle. Zároveň však očakávam ospravedlnenie od všetkých tých, ktorí šírili bludy o možnom ovplyvňovaní kontrolných orgánov," podotkol šéf envirorezortu.

Zistenia inšpekcie sú podľa ministra potvrdením toho, že rezort životného prostredia pod jeho vedením dôsledne vyšetrí každé možné porušenie zákona.

K progresívcom sa pridávajú aj liberáli

"Kuffa hrubo zneužíva štátnu funkciu a vedome porušuje zákony," reaguje na záver inšpekcie aj politická strana Sloboda a Solidarita (SaS). Liberáli opätovne žiadajú vládu, aby ho odvolala z postu.

„V krajine Európskej únie nie je možné, aby štátny tajomník envirorezortu prelietaval vrtuľníkom ponad národný park v nedovolenej výške ako realitný agent len preto, aby si so záujemcom o otvorenie bufetu prehliadli priestor,“ uviedol poslanec za SaS a člen výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Alojz Hlina.

Dodal, že Kuffa sa nikdy nemal stať štátnym tajomníkom. „Vláda musí uznať, že Kuffa v tejto pozícii absolútne zlyhal,“ doplnil Hlina.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok