Chaos na libanonskom letisku pokračuje. Letecké spoločnosti rušia jeden let za druhým

5.8.2024 17:51

Chaos panuje na bejrútskom medzinárodnom letisku Rafíka Harírího po tom, čo viacero leteckých spoločností pozastavilo lety do Libanonu pre obavy z eskalácie napätia na Blízkom východe. Uviedli to agentúry DPA a AFP.

Lebanon_Israel_Tensions593488.jpg
Foto: TASR/AP

Narastajú obavy

Letisko v hlavnom meste Bejrút je jediným medzinárodným letiskom v krajine a mnohí cestujúci čakajú na svoj let od skorých ranných hodín. Zdroje agentúry DPA tvrdia, že na mieste sa tvoria dlhé rady. Medzi cestujúcimi rastie frustrácia a panika, keďže pre veľké meškania mnohí nestíhajú nadväzujúce lety pri prestupoch.

"Mal som letieť do Nemecka cez Istanbul v skorých ranných hodinách, avšak let sa stále odkladal," uviedol pre agentúru DPA jeden z cestujúcich, ktorý na letisku čaká od nedele 4. augusta.

Napätie v regióne a rušenie mnohých letov zmenili cestovné plány mnohých Libanončanov, ktorí pracujú alebo študujú v zahraničí a zvyčajne svoju letnú dovolenku trávia na návšteve príbuzných v Libanone.

Mnoho ľudí sa obáva, že v dôsledku možnej vojenskej eskalácie v Libanone uviaznu. Pre zrušené lety a vysoký dopyt po letenkách je preto väčšina zostávajúcich letov vypredaná.

Aktuálnu situáciu na bejrútskom letisku spôsobila eskalácia konfliktu medzi libanonským hnutím Hizballáh, Iránom a Izraelom.

Dôvodom sú najmä útoky na Libanon a Irán, pri ktorých zahynul vodca Hamasu Ismáíl Haníja a jeden z veliteľov hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán aj hnutie Hizballáh z ich smrti obviňujú Izrael a sľubujú odvetné opatrenia.

Lety do Bejrútu preto dočasne pozastavilo viacero leteckých spoločností vrátane aerolínií Lufthansa, Eurowings alebo Air France. Niekoľko krajín taktiež svojich občanov vyzvalo, aby Libanon opustili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok