Medaila to nebude, Grigar bol len v "malom" finále. Kajak kros je iba o šťastí, reagoval

5.8.2024 16:03 , Aktualizované: 5.8.2024 17:28

Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar obsadil celkové 6. miesto v kajak krose na olympijských hrách. V "malom" finále na kanáli vo Vaires-sur-Marne skončil na druhej priečke za Švajčiarom Martinom Dougoudom. Vo "veľkom" finále triumfoval Novozélanďan Finn Butcher pred Britom Josephom Clarkom a Nemcom Noahom Heggem.

grigar
Foto: TASR/AP

Inkasoval aj údery

Grigar v pondelok 5. augusta absolvoval tri jazdy. Vo štvrťfinále mal šťastie, keď postúpil napriek tomu, že cieľ preťal až ako tretí. Pôvodný víťaz Manuel Ochoa totiž spravil chybu na poslednej ôsmej bránke a prepadol sa na štvrté miesto.

Grigar sa v úvode dostal na čelo, no potom ho na prvej bránke súperi vytlačili a prepadol sa dozadu, kde bojoval s Čechom Jiřím Prskavcom. Ochoa s Clarkom im ušli a mali veľký náskok. Cieľ preťal ako prvý Španiel. Prskavec záver vypustil, keďže videl, že sa už neposunie na prvé dve miesta.

Tretí tak skončil Grigar a hneď po prejazde cieľom sa dozvedel, že rozhodcovia neuznali Ochoovi korektné absolvovanie poslednej ôsmej bránky a skončil tak posledný.

Grigara s Clarkom doplnili v prvom semifinále Finn Butcher z Nového Zélandu a Poliak Mateusz Polaczyk. Britský pretekár sa hneď po štarte dostal na čelo a išiel si suverénne pre postup do finále. Za ním odskočil Butcher a Grigar s Polaczykom ich už nedokázali dobehnúť.

Predstavili sa tak v "malom" finále, kde sa Grigar dostal rýchlo na druhé miesto, no potom sa nechal "zavrieť" a musel sa doťahovať na súperov. Do cieľa prišiel na treťom mieste, no opäť sa posunul dopredu, keďže rozhodcovia pripísali Polaczykovi chybu na prvej bránke, o ktorej sa dozvedel až v cieli.

Zvíťazil Butcher

"Myslím si, že toto nečakal nikto ani ja. Som rád, že to vyšlo a môžem stáť na šiestom mieste. Ťažko povedať, či som si tie jazdy užil, pretože je to totálny chaos na vode i mimo nej. Poriadne to bolí, inkasoval som niekoľko úderov. Nemyslím si, že je to trošku o šťastí. Tento šport je iba o šťastí. Pripraviť sa na slalom aj na kajak kros je naozaj náročné, takže si myslím, že sa to bude v budúcnosti deliť na krosárov a slalomárov," povedal Grigar, ktorý na hrách obsadil šieste miesto aj v K1.

"Kým v slalome som skončil šiesty po chybe, ktorá ma pripravila o medaily a asi aj o zlato, tak tu som bol šiesty vďaka náhode a šťastiu," zhodnotil obe umiestnenia.

Vo "veľkom" finále na štarte prvýkrát zaváhal Clarke, ktorý predtým vyhral všetky svoje jazdy na kanáli vo Vaires-sur-Marne.

Na čelo sa tak dostal Butcher a i keď ho riskantnou stíhacou jazdou prenasledoval britský favorit, prvé miesto už nepustil. V boji o bronz uspel Hegge pred Čechom Lukášom Rohanom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok