K pobrežiu Floridy dorazil hurikán Debby a zmenil sa na tropickú búrku. Bez elektriny je takmer 300-tisíc ľudí

5.8.2024 15:03 , Aktualizované: 5.8.2024 21:21

K severozápadnému pobrežiu Floridy dorazil hurikán Debby s maximálnou rýchlosťou vetra 130 kilometrov za hodinu. Do časti štátu priniesol výdatné zrážky, a úrady preto varovali pred katastrofickými záplavami. Neskôr nad severnou Floridou hurikán zoslabol na tropickú búrku s maximálnou rýchlosťou vetra 110 kilometrov za hodinu. Aj tak sa však v oblasti očakávajú až týždeň trvajúce dažde.

Pobrežie pod vodou

Búrka dosiahla pevninu v oblasti Steinhatchee, malej obce s menej ako tisíc obyvateľmi na pobreží Mexického zálivu v relatívne málo osídlenom regióne nazvanom Big Bend. Hoci hurikán udrel na pevninu v jednej z najmenej obývaných oblastí Floridy, meteorológovia varujú, že sprievodné silné dažde môžu spôsobiť katastrofálne záplavy nielen na Floride, ale aj v Georgii a v Južnej Karolíne.

Dopoludnia miestneho času hurikán zoslabol na tropickú búrku. V Steinhatchee však výdatne pršalo aj niekoľko hodín po tom, ako sa hurikán obcou prehnal, a rad reštaurácií na pobreží bol zaplavený.

Na floridských letiskách boli zrušené stovky letov a v okrese Hillsborough si nepriaznivé počasie vyžiadalo najmenej jednu obeť na živote. Podľa miestnej televíznej stanice WTSP zomrel vodič kamióna, ktorý stratil kontrolu nad riadením.

Podľa NHC sa Debby do utorkového (5.8.) večera presunie nad Atlantik, ale potom opäť zosilnie a vráti sa nad vnútro. Neskôr v týždni podľa predpovedí prinesie prívalové dažde na pobreží Georgie a Južnej Karolíny.

Schválili im pomoc

Bez elektrického prúdu zostalo na Floride zhruba 280-tisíc zákazníkov, ukázali údaje webu PowerOutage.com. Floridský guvernér Ron DeSantis uviedol, že štátu bola schválená federálna pomoc pri katastrofách a že na obnove dodávok elektriny sa podieľa 17-tisíc pracovníkov. V niektorých častiach Floridy a Georgie dplatí tiež výstraha pred tornádmi.

Floridský región Big Bend (Veľký záhyb) pustošil už vlani na konci augusta hurikán tretej kategórie Idalia.

Meteorológovia očakávajú výdatné, možno až rekordné zrážky, varujú pred záplavovými vlnami z mora a katastrofálnymi povodňami. Informuje o tom agentúra AP s odkazom na americké Národné stredisko pre hurikány.

Pozrite si archívnu reportáž zo 6. júla 2024, keď sa Karibikom prehnal hurikán.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok