Beňuš pre ta3: Bolo to napínavé až do konca, ale cinklo to. V Los Angeles chce doplniť zbierku olympijských medailí

Olympijský sen si splnil vodný slalomár Matej Beňuš. V Paríži vybojoval bronz. O celej ceste k medaile porozprával v Štúdiu ta3.

Beňuš OH bronz
Foto: ta3/Jozefína Sihelská

Hraničný čas

Už na letisku vo Viedni ho čakala rodina, kamaráti, ale aj médiá. Atmosféru na olympijskom festivale na bratislavskej Kuchajde hodnotí „úžasne“. Ľudom rozdával autogramy, nechal ich aj poťažkať si jeho medailu.

„Pred odchodom som mal najvyššie ciele, chcel som vyhrať. Zároveň, ak bude akákoľvek medaila, cieľ bude splnený a budem spokojný. Chvalabohu, splnilo sa mi to. Bolo to tesné, napínavé až do konca, ale cinklo to,“ opísal Beňuš.

Prvé kolo kvalifikácie mu príliš nevyšlo, zlepšenie prišlo v tej druhej a postúpil do semifinále. Hoci s dvomi trestnými sekundami, ale aj tak to bez problémov stačilo na postup medzi finálovú dvanástku.

Keď už sledoval z určenej pozície pre troch najlepších pretekárov ďalších desať jázd protivníkov, cítil sa veľmi nervózne. „Vedel som, že čas, ktorý som zajazdil, bude veľmi veľmi hraničný,“ priznal.

Stredisko na pretekanie vybudovali asi dva-tri roky dozadu, domáci Francúzi tam podľa Beňuša trénovali dennodenne.

Veľká slovenská budúcnosť

Zhodnotil, že Zuzana Paňková, ktorá v kajak krose skončila už pred osemfinále, má obrovský potenciál. „V 19 rokoch byť štvrtý na olympiáde, to sa mi nemohlo ani snívať. Na prvej olympiáde som mal 28 rokov. Pre Zuzku úžasný úspech,“ zhodnotil vodný slalomár.

Eliška Mintálová, ktorá prehrala postup do štvrťfinále, má pred sebou veľkú budúcnosť, myslí si Beňuš. „Kubo Grigar na jednej bráne a valci prišiel o zlato, stratil dve sekundy,“ okomentoval ďalej.

No mrzí ho, že sa v Paríži nestihol pozrieť na iné športy. „Organizátori predviedli vynikajúcu robotu,“ doplnil.

Zatiaľ si trúfa dostať sa na ďalšiu olympiádu, ktorá sa bude konať v Los Angeles v roku 2028. „Stále sa cítim dobre, stále ma to baví. Bolo by dobre dokončiť kompletnú medailovú zbierku,“ dúfa Beňuš.

Celé Štúdio ta3 s bronzovým olympijským medailistom Matejom Beňušom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok