VIDEO: Bangladéš sužujú krvavé protesty. Premiérka rezignovala a opustila krajinu, potvrdil šéf armády

5.8.2024 11:51 , Aktualizované: 5.8.2024 13:05

Bangladéšska premiérka Šejch Hasína Vadžídová odstúpila zo svojej funkcie a krajinu povedie dočasná vláda. Podľa agentúry Reuters to v pondelok oznámil šéf armády, čím potvrdil predchádzajúce správy miestnych médií. Vyzval občanov, aby ukončili násilie a dôverovali armáde.

Bangladéšska premiérka Šejch Hasína Vadžídová v pondelok odstúpila zo svojej funkcie a odletela do Indie vo vojenskom vrtuľníku po tom, ako do jej sídla vtrhli demonštranti.

Davy ľudí v posledných dňoch požadovali na uliciach Wajidovej odstúpenie. Po nedeľňajších protestoch, ktoré si vyžiadali najmenej 95 mŕtvych a stovky zranených, úrady zaviedli v krajine zákaz vychádzania a zablokovali prístup na internet. Napriek tomu dnes demonštranti opäť vyšli do ulíc hlavného mesta Dháka.

Polícia tvrdo zasiahla

Podľa bangladéšskeho denníka Daily Star, pri dnešných zrážkach zahynulo ďalších šesť ľudí. Polícia proti demonštrantom, ktorí sa začali zhromažďovať na predmestiach a smerovali do centra Dháky, použila okrem iného slzotvorný plyn a omračujúce granáty. Demonštranti následne obkľúčili bezpečnostné sily strážiace kľúčové budovy v hlavnom meste.

Protesty v Bangladéši, ktorých účastníci požadovali odstúpenie premiérky Šejch Hasíny Vadžídovej, vypukli minulý mesiac a zahynulo pri nich už takmer 200 ľudí.

Vyrabovali palác a demolovali mesto

Neskôr sa objavili správy, že protestujúci vtrhli do paláca premiérky a začali ho rabovať. Premiérka a jej sestra odleteli z Dháky vo vojenskom vrtuľníku a neskôr pristáli v meste Agartala v Indii, uviedla agentúra Reuters.

"Utekla z krajiny," jasali davy oslavujúce v uliciach bangladéšskeho hlavného mesta.

Demonštranti v Dháke tiež vyliezli na sochu otca Vadžída, zavraždeného vodcu bangladéšskeho hnutia za nezávislosť od Pakistanu a prvého bangladéšskeho prezidenta Mudžíbura Rahmána, a začali ju ničiť.

Z pokojnej demonštrácie násilné strety

Protesty sa začali v júni, keď študenti požadovali zrušenie systému kvót, ktorý prideľuje 30 % pracovných miest v štátnej správe príbuzným veteránov, ktorí bojovali za nezávislosť krajiny v roku 1971. V júli demonštrácie prerástli do násilných stretov medzi protestujúcimi a príslušníkmi bezpečnostných síl a provládnymi aktivistami.

Protesty neutíchli ani po tom, čo najvyšší súd upravil systém prideľovania pracovných miest v štátnej službe a znížil kvótu z 30 na päť percent. Zároveň súd vyčlenil dve percentá miest pre príslušníkov etnických menšín, transrodových osôb a zdravotne postihnutých.

Stovky mŕtvych a tisícky zatknutých

Od začiatku demonštrácií prišlo o život viac ako 300 ľudí a najmenej 11 000 ľudí bolo zatknutých.

Vadžídová získala štvrté funkčné obdobie po sebe v januárových voľbách, ktoré bojkotovala hlavná opozičná Bangladéšska nacionalistická strana. Kritici obvinili 76-ročného Wajida z autoritárstva, porušovania ľudských práv, potláčania slobody prejavu a kampane proti disentu.

Pozrite si archívnu reportáž o protestoch v Bangladéši z 23. júla 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok