Zelenskyj ďakuje spojencom za stíhačky, bojovať s nimi ešte nemôže. Rusi hovoria o prekročení červenej čiary

5.8.2024 10:42

Aby Ukrajina mohla používať stíhačky F-16 dodávané Západom, musí sa zamerať na ruské prostriedky protivzdušnej obrany v ruskom tyle a na Ruskom okupovanom území a použiť na to západné zbrane dlhého doletu. Napísal to americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Dodanie bližšie nešpecifikovaného počtu lietadiel potvrdil v nedeľu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

stíhačky
Foto: TASR/AP

Zelenskyj sa za lietadlá osobitne poďakoval Holandsku, Dánsku a Spojeným štátom, ale uviedol, že ich nie je dosť. ISW pripomína, že The Economist v nedeľu informoval, že Ukrajina dostala desať zo 79 sľúbených F-16 a že do konca tohto roka by mala byť schopná prevádzkovať 20 lietadiel.

"Ukrajina bude potrebovať značný počet lietadiel F-16, aby ich mohla v potrebnom rozsahu integrovať do svojej širšej protivzdušnej obrany," uvádza ISW.

Trénujú na menších operáciách

Podľa denníka The New York Times bude Ukrajina tento rok schopná nasadiť len 10 amerických stíhačiek. Nemenovaný americký predstaviteľ uviedol, že tento rok by ich malo lietať 20 a že na každý stroj pripadajú najmenej dvaja piloti.

Povedal, že šesť ukrajinských pilotov podniká skúšobné lety v ukrajinskom vzdušnom priestore a zatiaľ trénujú menšie operácie a nepúšťajú sa do bojových misií proti Rusom.

Analytici ISW poznamenávajú, že ruskí vojnoví blogeri sa snažili bagatelizovať dodávku stíhačiek F-16 na Ukrajinu a ich vplyv na bojisko. Pritom skresľovali oficiálne ruské informačné operácie zamerané na označenie príchodu týchto lietadiel a ďalších západných zbraňových systémov ako neprekročiteľnej "červenej čiary".

Podľa niektorých ruských vojnových korešpondentov západné a ukrajinské médiá zámerne "zhypnotizovali" dodávku stíhačiek, aby odvrátili pozornosť od neúspechu Ukrajincov na bojisku.

Je to červená čiara

Medzi ruskými blogermi sa rozprúdila aj diskusia o tom, ako bude ruská armáda útočiť. ISW pripomína, že oficiálni ruskí komentátori a predstavitelia opakovane tvrdili, že dodávka určitých typov západných zbraní je červenou čiarou, ktorej prekročenie vyvolá ruskú reakciu.

"Rusko však opakovane ukázalo, že odvolávanie sa na údajné 'červené čiary' je jeho technikou, ako prinútiť Západ, aby sám prijal rozhodnutie neposkytovať Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc," konštatuje ISW.

Pozrite si celú reportáž o prvých stíhačkách na Ukrajine z 4. augusta 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok